Slecht nieuws: de muggen zijn er weer

Het is zover. Nu de eerste druppels gevallen zijn na extreme aanhoudende droogste is het ideaal voor muggen om hun slag te slaan. De aankomende zomeravonden en -nachten zullen dan ook gepaard gaan met irritant gezoem en jeukende muggenbeten.

Geert Neyt, mrra

“Muggen hebben water nodig om zich voort te planten”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Extreme warmte gekoppeld aan veel water vormen de ideale omstandigheden voor muggen om zich razendsnel voor te planten. De muggen leggen hun eitjes in waterplassen of in bodempjes water in een emmer of een dakgoot. Op enkele dagen kan zo de populatie verdubbelen.”

Enkele dagen hadden wij tropische temperaturen en bijna geen druppel regen, waardoor we aan de muggen konden ontsnappen, omdat er niet zo veel waren. Helaas betekent dit niet dat we nu voor de rest van de zomer gespaard zullen blijven van die vervelende prikkers. “Enkele dagen regen volstaan voor de muggen om hun achterstand weer volledig goed te maken”, zegt Wim Verachtert van Natuurpunt. “Het duurt ongeveer 1 tot 7 dagen voor de muggen geboren worden en aangezien het al sinds vrijdag regent, zijn de muggen dus nu al gearriveerd.

Nieuwe vlindersoort

Of de lange droogte ook invloed heeft op wespen is moeilijk te zeggen. “Wespen zijn bij ons vooral in de maand augustus actief. De dieren zijn nu volop bezig met het bouwen van hun nesten”, zegt Moeremans. “Wat de invloed van de droogte daarop is, weten we niet. We weten wel dat hevige regenval veel van die nesten, die zich in de grond bevinden, doen onderlopen en kapotmaken. Maar dat is nu uiteraard nog nergens gebeurd.”

© leo Vaes

De hittegolf lokte wel meer vlindersoorten naar onze contreien. “We merken al een tijdje dat vlinders die normaal enkel in het zuiden van Europa voorkomen nu almaar meer naar het noorden opschuiven”, aldus Wim Verachtert. “Zo is de afgelopen dagen de braamparelmoervlinder voor het eerst waargenomen in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen