Belgische ceo’s verdienen zestien keer zoveel als hun goedkoopste werknemers

Een topman in een Belgische bedrijf verdient gemiddeld zestien maal zoveel in vergelijking met de laagste functie binnen het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek door hr-specialist Hudson.

Hudson focuste op bedrijven met meer dan duizend werknemers uit alle mogelijke sectoren. Het jaarlijkse mediane basissalaris van de goedkoopste werknemer bedraagt 31.888 euro. Aangevuld met bonussen en premies komt die werknemer aan 33.736 euro. Inclusief alle variabele vergoedingen wordt dat 38.526 euro.

Voor de ceo bedraagt dat mediane basisloon 425.453 euro (dertien maal zoveel als zijn werknemer). Aangevuld met bonussen en premies komt de ceo aan 665.244 euro (zeventien maal zoveel). Inclusief alle variabele vergoedingen wordt dat 750.313, of zestien maal zoveel als de goedkoopste werknemer.

Die loonspanning - de verhouding van het salaris van de ceo ten opzichte van de laagste functie - is eerder laag in vergelijking met de buurlanden, legt Hudson-manager Wouter Beuckels uit.

“In de buurlanden is die loonspanning groter. In Groot-Brittannië ligt de loonspanning makkelijk twee tot drie maal zo hoog, in de VS kan dat zelfs tien maal zo hoog zijn”.

Omgekeerd is het verschil tussen de ceo’s en de werknemers in de Scandinavische landen dan weer lager dan bij ons.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER