Direct naar artikelinhoud
Banksy

Praatte Goldie zijn mond voorbij en is dit Banksy?

Robert Del Naja van Massive Attack.Beeld EPA

De vraag die muziek- en kunstliefhebbers in de ban houdt: is Banksy Massive Attack-lid Robert Del Naja? Dj en acteur Goldie lijkt dat gerucht per ongeluk bevestigd te hebben.

In september vorig jaar had de Daily Mail al een ballonnetje opgelaten. Volgens de Britse krant zou er een groep kunstenaars, onder leiding van Robert Del Naja, achter de mysterieuze streetartkunstenaar zitten.

In een podcast van Scroobius Pip lijkt Goldie zijn mond voorbij te praten en het te bevestigen. Over de commercialisering van graffitikunst zegt hij: "Geef me een bubbel-lettertype, zet het op een t-shirt, schrijf er Banksy onder en klaar. We kunnen het verkopen... Wat ik niet oneerbiedig bedoel naar Robert toe, ik vind hem een briljante kunstenaar. Ik vind dat hij de kunstwereld op zijn kop heeft gezet."

Daarna verandert de dj vlug van onderwerp, en wordt er niet meer op ingegaan.

De verspreking van Goldie ging al vlug viraal op social media. Al jaren vormt de identiteit Banksy voer voor speculatie, en proberen zelfverklaarde detectives hem naarstig te ontmaskeren. Of dat nu - per ongeluk - gebeurd is, is maar de vraag.

Beluister hier de podcast, waarin Goldie zich in de 34ste minuut verspreekt.