Hoeveel bracht het waterverbod van minister Schauvliege nu op?

© shutterstock/*

De Vlaming verbruikte donderdag gemiddeld vier liter water minder dan de dag ervoor. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het waterverbod dat Joke Schauvliege instelde. “Ik bedank de bevolking”, aldus de minister. “Maar deze inspanningen moeten nog enkele dagen worden volgehouden.”

mtm

LEES OOK (+). Waarom mag ik mijn gras niet meer sproeien? Wie gaat dat controleren? Het antwoord op alle vragen over het waterverbod

Door de aanhoudende droogte was het vanaf donderdag in Vlaanderen verboden om zwembaden of vijvers (bij) te vullen, grasperken, velden en tuinen te ­besproeien, straten en voetpaden te reinigen, daken, gevels, tenten en sportterreinen te besproeien en uw wagen te wassen met drinkwater.

Het verbod is van onbepaalde duur. “Het is moeilijk om in te schatten hoelang het zal duren”, verklaarde de woordvoerder van minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) enkele dagen geleden. “Het is niet omdat het één keer regent dat alle reservoirs weer zijn aangevuld.”

“Kentering”

Ondertussen zijn de resultaten van de eerste dag van het waterverbod bekend. Gemiddeld verbruikte de Vlaming donderdag vier liter water minder dan de dag ervoor. “Een kentering”, zo staat te lezen op de website van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). “Alle watermaatschappijen noteren een dalende trend.”

“Nog meer inspanning nodig”

Schauvliege is tevreden met het resultaat: “Ik bedank de bevolking voor de inspanningen, maar ik wil benadrukken dat deze inspanningen nog enkele dagen volgehouden moeten worden om de drinkwatervoorziening de komende weken en dagen te garanderen. Een zuinige omgang met drinkwater en gunstigere meteorologische omstandigheden volgende week, zouden de toestand kunnen normaliseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen