Direct naar artikelinhoud

Koopkrachtstijging met 1,1 procent voor meer dan 420.000 bedienden

Koopkrachtstijging met 1,1 procent voor meer dan 420.000 bedienden

Ruim 420.000 bedienden in meer dan 50.000 bedrijven krijgen vanaf 1 oktober een koopkrachtstijging van 1,1 procent. Het ontwerpakkoord dat vakbonden en werkgevers begin juni bereikten, is door de bonden goedgekeurd, meldt de christelijke bediendebond LBC-NVK.

Het akkoord omvat een loonsverhoging met 1,1 procent vanaf 1 oktober, maar de werkgever kan ook kiezen voor een andere, gelijkwaardige koopkrachtstijging. In dat geval moet er wel ten laatste tegen 30 september een akkoord gevonden worden met de syndicale delegatie binnen het bedrijf.

Verder kwamen vakbonden en werkgevers in het aanvullend paritair comité voor bedienden PC 200 - het grootste paritair comité - overeen om de stelsels voor brugpensioen en landingsbanen te verlengen.

Tijdskrediet
Het voltijds of halftijds recht op tijdskrediet met motief (zorg voor kind tot 8 jaar, palliatieve verzorging, verzorging zwaar ziek gezins- of familielid, zorg gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar) wordt vastgelegd op maximaal 51 maanden voor bedienden met minstens vijf jaar anciënniteit. Voorheen was dat 48 maanden. De overige stelsels inzake tijdskrediet in de sector worden verlengd tot en met 30 juni 2019.

Inzake vorming verandert er voorlopig niets: de werknemers hebben dit en volgend jaar telkens recht op twee dagen opleiding. Maar tegelijk worden door de sociale partners gesprekken opgestart voor de periode na 2018.

LBC-NVK reageert voorzichtig tevreden. "Binnen het strakke kader van het interprofessioneel akkoord, menen we dat er een goed resultaat werd bereikt." De bediendebond houdt wel een slag om de arm. "Helaas bleven een aantal punten uit ons eisenbundel voor de werkgevers niet bespreekbaar, zoals betere afspraken over mobiliteit, telewerk of een syndicale premie", klinkt het.

Hoe marktconform is jouw loon?
Check het Salariskompas