© Reuters / SS

Dertien pasgeboren baby’s levend verbrand ‘omdat medewerkers sleutel niet konden vinden’

Minstens 13 pasgeboren baby’s zijn afgelopen week om het leven gekomen bij een brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Intussen is gebleken dat de baby’s levend werden verbrand en verstikten omdat de medewerkers van het ziekenhuis de sleutel niet konden vinden van de kamer waar de baby’s lagen.

lboel

De brand vond begin deze week plaats. Aanvankelijk was er sprake van 11 gestorven baby’s. Intussen is dat aantal opgelopen naar 13.

De brand ontstond op de kraamafdeling van het Yarmouk-ziekenhuis in Bagdad, vermoedelijk door een kortsluiting of andere problemen met het elektriciteitsnetwerk. Het vuur woedde al snel heel hevig. Ouders van de baby’s die op de kraamafdeling lagen, probeerden hun pasgeboren kinderen nog te redden. Maar de deur naar de afdeling waar de kinderen lagen, in vele gevallen te vroeg geboren baby’s, zat op slot. Dat kwam omdat door de brand de deuren in het slot waren gevallen. Op dat moment was er niemand bij de baby’s. Medewerkers van het ziekenhuis, die helemaal in paniek waren, konden de sleutel van de deur naar de afdeling niet vinden, zo blijkt uit getuigenissen op zender Al Jazeera.

© REUTERS

“Alleen maar geschreeuw”

Mariam Thijeel, de moeder van een pasgeboren jongetje dat stierf, vertelt ook aan de zender hoe ze naar de kraamafdeling liep en daar alleen maar geschreeuw hoorde. Ook Shaima Hassan verloor haar kindje. Meer dan een jaar ging ze van het ene ziekenhuis naar het andere om proberen zwanger te raken. “Ik heb een eeuwigheid gewacht op deze baby. En net nu ik hem heb, werd hij in een paar seconden van me afgenomen”, zegt een huilende Shaima.

© REUTERS

Hussein Omar verloor twee kindjes door de brand. Zijn echtgenote was twee weken geleden bevallen van een tweeling, een zoontje en een dochtertje. “Ik kon ze niet vinden. Medewerkers vertelden me dat ik naar hen moest zoeken in het ziekenhuis waar de gewonde baby’s naartoe waren gebracht. Maar ook toen ik daar kwam, vond ik ze niet.” Toen hij terugkeerde naar het Yarmouk-ziekenhuis, werd hij meteen naar het lijkenhuis begeleid waar zijn baby’s lagen.

Onderzoek naar brand

Het duurde volgens getuigen meer dan een uur vooraleer de brandweer bij het Yarmouk-ziekenhuis aankwam. Op foto’s is te zien hoe couveuses van de baby’s helemaal verbrand of gesmolten zijn door het vuur.

Naast de 13 dodelijke slachtoffers onder de baby’s, raakten ook nog 29 vrouwelijke patiënten gewond bij de brand. Acht baby’s konden in veiligheid gebracht worden nu in een ander ziekenhuis behandeld. De Iraakse overheid heeft een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak en omstandigheden van de brand.

De overheid zelf krijgt intussen ook bakken kritiek over zich heen. De overheid wordt verweten het ziekenhuis te hebben verwaarloosd. En dat zou volgens velen mee aan de basis liggen van de brand.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER