Direct naar artikelinhoud

Ruim één op de drie dienstenchequebedrijven tegen de lamp bij inspectie

Ruim één op de drie dienstenchequebedrijven tegen de lamp bij inspectie

De Vlaamse inspectiediensten hebben vorig jaar bij 325 inspecties in de dienstenchequesector 129 inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de Afdeling Toezicht en Handhaving, zeg maar de Vlaamse sociale inspectie, dat Belga kon inkijken. Uit dat rapport blijkt nog dat de Vlaamse inspectiediensten vorig jaar een recordaantal processen-verbaal hebben opgesteld.

De Afdeling Toezicht en Handhaving van de Vlaamse overheid controleert onder meer of dienstenchequebedrijven zich aan de regels houden, of uitzendkantoren de opgelegde voorwaarden respecteren, of buitenlandse werknemers de juiste arbeidskaarten hebben en of er sprake is van discriminatie op de Vlaamse arbeidsmarkt.

De Vlaamse inspectiediensten hebben vorig jaar in totaal 2.219 inspecties uitgevoerd. Dat zijn er minder dan in 2015 (2.815). Bij die inspecties is een recordaantal van 572 processen-verbaal opgesteld. In 2015 ging het nog om 536 pv's.

Drie inbreuken per dossier
In de dienstenchequesector werden 325 inspecties uitgevoerd. In 129 gevallen werden inbreuken vastgesteld (bv. gebruik van dienstencheques voor 'verboden' activiteiten zoals verzorging of poetsen van niet-private ruimten). Het totale aantal inbreuken lag zelfs op 365, wat betekent dat er gemiddeld drie inbreuken waren per dossier. Bij 42 inspecties werd voorgesteld om de onterecht verkregen subsidies terug te vorderen.

Anti-discriminatie
Voorts blijkt uit het jaarverslag dat er vorig jaar 103 inspecties zijn uitgevoerd rond anti-discriminatie. Dat is een lichte daling tegenover de 109 inspecties in 2015. Bij die 103 inspecties zijn 10 provessen-verbaal opgesteld. Het jaar voordien was nog sprake van 8 pv's. Bij de 32 inspecties die specifiek in de dienstenchequesector zijn uitgevoerd, werd één inbreuk vastgesteld die aanleiding gaf tot een waarschuwing.

De inspectiediensten benadrukken in het jaarverslag dat de bevoegdheden rond discriminatie "versnipperd" zijn en dat zij zelf maar voor een beperkt aantal domeinen bevoegd zijn. Toch beschouwen ze de strijd tegen discriminatie als "een prioriteit" en blijft het in 2017 "een belangrijke doelstelling".