Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump trekt onpartijdigheid hoofdonderzoeker Russische connecties in twijfel

Amerikaans president Donald Trump in het Witte Huis.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met Fox News de onpartijdigheid van Robert Mueller in twijfel getrokken. Mueller is de speciale aanklager die is aangesteld om de banden tussen Trumps campagneteam en Russische hackers te onderzoeken.

Volgens Trump bestaat er geen twijfel over dat Mueller "goede vrienden" is met James Comey, de ex-FBI-baas die in mei door Trump plots werd ontslagen. De president zei later dat hij Comey ontslagen had met het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in het achterhoofd.

Mueller zelf is de voorganger van Comey aan het hoofd van de FBI. Hij was de chef van het federale agentschap tussen 2001 en 2013, waarna hij werd opgevolgd door Comey. Als FBI-baas werkte hij al nauw samen met Comey, toen die viceminister van Justitie onder president Bush was.

Die goede banden zijn Trump nu een doorn in het oog. Mueller leidt als speciale aanklager een onafhankelijk onderzoek naar de pogingen die Rusland ondernomen heeft om zich te mengen in de presidentsverkiezingen en de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Russische hackers. Ook onderzoekt Mueller of Trump geprobeerd heeft het FBI-onderzoek naar de zaak te dwarsbomen. Het onderzoek kwam er net na Comeys ontslag.

Robert Mueller, de speciale aanklager in het Rusland-onderzoek.

"Hele, hele goeie vrienden"

"Hij is hele, hele goede vrienden met Comey, wat zeer zorgelijk is", aldus Trump nu in een interview met Fox News dat vandaag wordt uitgezonden. "Maar hij is ook - we zullen zien. We zullen zien wat betreft - kijk, er is geen obstructie van het onderzoek geweest, er is geen samenwerking met de Russen geweest. Er is wel een lek door Comey geweest."

De Amerikaanse president voegde er nog aan toe dat de medewerkers die Mueller heeft aangenomen in zijn onderzoek, "allemaal aanhangers van Hillary Clinton zijn". Volgens sommige media hebben medewerkers in het verleden donaties aan Democratische kandidaten gedaan.

Trump besloot zijn oordeel over Mueller toch nog enigszins positief door te zeggen dat hij een "eerbaar man" is: "Ik hoop dat hij een eerbare oplossing vindt."

Mueller krijgt de laatste weken veel kritiek te verwerken vanuit Republikeinse hoek. Medestanders van de president verwijten hem al langer partijdigheid. Toch ligt hem ontslaan bijzonder gevoelig, aangezien dat na Comeys ontslag nog meer verdenking op Trump zou laden. Bovendien kan Mueller enkel ontslagen worden wegens aantoonbare "zware fouten", aangezien hij is aangesteld door het ministerie van Justitie en over een grotere onafhankelijkheid beschikt dan een normale aanklager.