© Photo News

Hackers breken in op WADA-profiel van klokkenluidster

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft zaterdag bevestigd dat het wachtwoord van de Russische klokkenluidster Yuliya Stepanova voor het ADAMS-systeem (het administratie- en managementsysteem van het WADA) is gehackt.

Het profiel van de 800 meter-loopster is intussen afgesloten. “Iemand heeft op illegale wijze het ADAMS-wachtwoord van Stepanova bemachtigd”, laat het WADA in een statement weten. “Die onbekende persoon heeft dus toegang gehad tot haar profiel.”

Het WADA zit verveeld met de zaak, omdat op het profiel aanwijzingen te vinden zijn over de verblijfplaats van Stepanova. De Russin, die twee jaar geleden samen met haar man Vitali Stepanov, een ex-medewerker van het Russische Antidopingagentschap Rusada, het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, is sindsdien persona non grata in haar thuisland en woont ergens ondergedoken.

Stepanova is momenteel niet aanwezig op de Olympische Spelen in Rio. Hoewel ze van de Internationale Atletiekfederatie als één van slechts twee Russische atleten het licht op groen had gekregen om deel te nemen, werd ze omwille van haar positieve dopingtest uit 2013 van de Spelen geweerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer