Direct naar artikelinhoud

Russische activist Navalny mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen 2018

Navalny zit op dit moment een celstraf van 30 dagen uit omdat hij een protestactie had georganiseerd die niet was goedgekeurd door de autoriteiten.

De Russische activist Alexei Navalny mag geen gooi doen naar het presidentschap in 2018. Dat heeft de kiescommissie in Rusland gezegd. Reden is de straf met uitstel die Navalny enkele jaren geleden is opgelegd.

Navalny zal niet mogen opkomen tegen huidig president Poetin voor de Russische presidentsverkiezingen volgend jaar. De kiescommissie zegt dat hij "niet in aanmerking komt" vanwege zijn veroordeling voor fraude. Navalny heeft een vijf jaar durende straf met uitstel gekregen voor fraude. Volgens de kiescommissie kunnen mensen die voor zulke zaken veroordeeld zijn gedurende tien jaar na hun straf zich niet verkiesbaar stellen voor een openbare functie.  

Nikolai Lyaskin, de campagneleider van Navalny, vindt de beslissing onwettig. "Volgens de wet mag elke burger die niet in de gevangenis zit zich kandidaat stellen voor een openbaar ambt", zegt Lyaskin.    

Campagne
Hoewel Poetin nog moet bevestigen dat hij zich voor de vierde keer kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen, wordt er wel verwacht dat hij dit zal doen. De nominaties van de kandidaten zullen in december beginnen. De oppositie is echter al een tijdje campagne aan het voeren.  

De campagne van Navalny verloopt niet zonder slag of stoot. Vorige maand werd hij aangevallen met een groene vloeistof, waarbij zijn oog beschadigd is geraakt. In het begin van de campagne werd in de bureaus van Navalny en zijn medewerkers de elektriciteit plots uitgeschakeld. Op dit moment zit Navalny voor 30 dagen in de cel omdat hij twee weken geleden een ongeautoriseerde protestactie had georganiseerd. Daarbij werden in het hele land 1.700 mensen opgepakt.  

Navalny is een van de grootste critici van Poetin in eigen land. Hij maakt deel uit van het Anti-Corruptie Fonds in Rusland. De organisatie onderzoekt de rijkdom van mensen in de omgeving van president Poetin.