Direct naar artikelinhoud

Blanke agent schiet zwarte collega neer die te hulp schiet

Een politieagent in Fergusson, Missouri, schiet traangas af op een menigte. Archieffoto.

In de Amerikaanse stad St. Louis in de staat Missouri is een zwarte politieagent neergeschoten door een blanke collega. De 38-jarige man, die niet aan het werk was, wilde zijn collega's assisteren, maar werd foutief door een van de aanwezige agenten aangezien als een crimineel. De schietende agent verklaarde achteraf zijn collega in burgerkleding niet herkend te hebben.

De politie was bezig met de aanhouding van een aantal agressieve autodieven, die op de agenten schoten terwijl die hen probeerden te arresteren. Een zwarte agent die in de buurt woonde, hoorde het geweld en besloot zijn collega's te gaan helpen. Bij aankomst toonde de man zijn wapen, waarop zijn collega's hem vroegen om op de grond te gaan liggen. Toen de agenten door hadden dat het om hun collega ging, vroegen ze hem om weer op te staan en naar hen toe te wandelen.

Juist op dat moment arriveerde een nieuwe agent ter plaatse, een 36-jarige blanke politieman. De man, die al acht jaar in dienst was, vertrouwde de situatie niet en schoot zijn naderende collega in de arm.

"Vrees voor eigen veiligheid"
Volgens een later door de politie uitgegeven verklaring "vreesde de schietende agent voor zijn veiligheid terwijl hij blijkbaar zijn collega niet herkende." Het slachtoffer, dat al elf jaar in dienst was, werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de advocaat van de neergeschoten agent is het de eerste keer dat een "zwarte agent wordt neergeschoten en wordt behandeld als een gewone zwarte man op straat. Dit is een groot probleem."

De politie onderzoekt de zaak en de agent die het schot afvuurde is voorlopig geschorst, net als de andere zes aanwezige agenten.

Twitter bericht wordt geladen...

"Geen gerechtigheid voor zwarte Amerikanen"

Het nieuws komt nadat eerder deze maand ook al de zwarte man Philando Castille door een blanke agent werd doodgeschoten. Uit vrijgegeven dashcambeelden blijkt dat Castille de orders die de dienstdoende agent gaf opvolgde en geen aanleiding gaf tot geweld. De dienstdoende agent werd 'niet schuldig' verklaard aan doodslag, maar werd wel ontslagen.

De zaak doet volgens advocaten vrezen dat er geen gerechtigheid is voor zwarte Amerikanen die door politiegeweld om het leven komen. "Het is als een stomp in mijn maag", zegt Castilles vriend John Thompson aan de Huffington Post. "Kijk naar wat er met Philando gebeurd is terwijl hij de juiste dingen deed. Het doet pijn. Elke keer dat ik erover praat, doet het pijn. Ik ben hier zo moe van. Ik ben zo moe van mijn verdriet, ik ben zo moe van mijn woede op dit systeem."

Demonstranten houden een portret van Philando Cstile omhoog terwijl ze door de straten van St. Paul marcheren.