Parket en DVZ staan voor mysterie: gevonden jongen (9) zwijgt over verdwijning

© Belga, RR.

Brahim B., de 9-jarige jongen die vrijdag verdween bij de Dienst Vreemdelingenzaken is veilig en wel teruggevonden. De politie vond hem maandagochtend vroeg, aan de Anspachlaan. Na verhoor zijn de speurders niets wijzer geworden.

adm

De 9-jarige Brahim B., die vrijdag was verdwenen toen hij in registratieprocedure was bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus maandagochtend op Twitter.

Tijdens een persconferentie verklaarde het parket dat een patrouille van lokale politie van Brussel de jongen aantrof aan de Anspachlaan. De agenten vonden hem in de nacht van zondag op maandag, omstreeks 4.30 uur. Hij was in het gezelschap van andere minderjarigen. Aan de politie gaf de jongen een andere naam en leeftijd, maar aan de hand van het opsporingsbericht konden de agenten de jongen identificeren en aanhouden.

Na verhoor zijn de onderzoekers weinig wijzer geraakt. De jongen heeft niets verteld over zijn eventuele vlucht en of die al dan niet heeft plaatsgevonden. Ook waar hij verbleef tijdens zijn vermissing wou hij niet vertellen, het is niet dus niet duidelijk of hij slachtoffer is van mensensmokkelaars. Hij gaf enkel aan terug te willen keren naar het groepje minderjarigen bij wie hij aangetroffen werd.

LEES OOK. Hoe kan een minderjarige jongen (9) verdwijnen bij de Dienst Vreemdelingenzaken? “Iedereen zat wat naar elkaar te kijken”

Onderzoek zal nu moeten uitmaken hoe oud de jongen is en waar hij werkelijk vandaan komt, nu vermoedt het parket en de DVZ dat hij de Marokkaanse nationaliteit heeft. Ook stelde het parket uiterst weinig (in feite: geen) aanknopingspunten te hebben om onderzoeksdaden te verrichten. Even was er sprake dat een broer van de jongen zou zijn gevonden, maar de man in kwestie bleek niets met de zaak te maken hebben. Het parket zoekt verder naar andere familieleden in België of in de rest van Europa.

DVZ of parket?

Gezien er momenteel geen aanwijzingen zijn dat de jongen slachtoffer is van mensensmokkelaars, zal de Dienst Vreemdelingenzaken zich naar alle waarschijnlijkheid buigen over de zaak. De afdeling voogdij zal zich over de jongen ontfermen en hij zal geplaatst worden in een gesloten centrum van de Dienst, aldus nog het parket.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) liet eerder vandaag via Twitter weten dat hij maandag samenzit met de Dienst Vreemdelingenzaken en het agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil naar aanleiding van de verdwijning. “Dit moet beter”, tweette Francken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen