Uitbaters over verbod zonnebanken: “Alsof je mobiletjes verantwoordelijk stelt voor fileleed”

© © Zoonar/b arapovic

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een advies uitgevaardigd waarin staat dat ze alle zonnebanken wil verbieden Febelsol, de federatie van Belgische zonnebankuitbaters vindt de aanbeveling overdreven: “Ons verantwoordelijk stellen voor huidkankers, is alsof je de schuld van de files op rekening van de mobiletjes zet.”

adm, pom

OPROEP. Heeft u begrip voor het verbod op zonnebanken? Of gaat u het advies van de Hoge Gezondheidsraad naast u neerleggen? Denkt u eraan thuis een zonnebank te installeren? Of gaat u gewoon vaker op het strand liggen? We willen het graag weten van u. Stuur ons hier een mailtje.

“Ze leveren de maatschappij geen enkel voordeel op, er zijn enkel kosten”, klinkt het. Het vorige advies van de Gezondheidsraad dateert uit 2000 en vroeg enkel om meer preventie en strengere normen. Intussen is de wetenschappelijke consensus bijgesteld: “Er is geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank”, zegt Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker. “Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar.”

© © Zoonar/b arapovic

Vitamine D

Misvattingen troef op het gebied van zonnebanken, aldus de raad. Onder de zonnebank gaan om extra vitamine D op te doen zou volstrekt onnodig zijn. Een minimale blootstelling aan natuurlijk Uv-straling (lees: buitenkomen) zou al voldoende zijn. Vaak denken mensen ook dat ze dankzij een kleurtje, opgedaan onder de zonnebank, minder kans lopen om te verbranden op vakantie, ook dat klopt niet volgens de HGR. Mensen gebruiken de zonnebank enkel voor esthetische redenen, maar vooral maakt het “wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan Uv-stralen huidkanker kan veroorzaken en andere huid- en oogziekten”, dat een verbod nodig is.

“Wij controleren al”

Marc Debecker van Febelsol (de federatie van zonnebanken), zegt dat de oproep om zonnebankcentra te verbieden, ferm overdreven is. “Wij krijgen plots alle schuld voor huidkankers. Ik heb een Nederlandse studie die bewijst dat slechts drie procent van de huidkankers komt door zonnebanken. Al de rest, komt doordat mensen genetisch zijn voorbestemd of doordat ze onbeschermd in de zon gaan liggen. Wanneer de overheid ons verbiedt, moet ze dan ook de zon verbieden. Maar de aanbeveling zoals die nu voorligt - sluiting van de zonnebankcentra - is een beetje met een kanon schieten op een mug.”

Debecker schat dat je in ons land op een 5.000 plaatsen naar de zonnebank kan. Veel daarvan bij kapsters. Het aantal professionele zonnebankcentra wordt op 800 geschat. “Sinds twee jaar zijn wij bezig aan de grondige controle van de sector. We gaan na of de zonnebanken onder de 0,3-krachtnorm blijven. Simpel gesteld: 0,3 is kracht van de zon op de middag. Vroeger waren zonnebanken vijfmaal krachtiger.”

Marc Debecker vreest niet dat morgen alle zonnebankcentra verplicht dichtgaan. “Allicht zal bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) meer controles laten uitvoeren. Daar staan wij volledig achter.”

Eigen verantwoordelijkheid

Dermatoloog Thomas Maselis, de man achter de jaarlijkse screening van melanomen, reageert dubbel op de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad: “Het is onomstotelijk bewezen dat de UV-stralen van de zonnebank kanker verwekken. Hoe weinig je er ook onder ligt, je verhoogt altijd het risico. Net zoals iemand die maar één sigaret per dag rookt, zijn risico op longkanker een beetje verhoogt. Dus is het goed dat ze zonnebankcentra zouden verdwijnen. Anderzijds: door onbeschermd in de zon te gaan liggen, loop je evenveel risico op kanker. Moet de overheid dan alle reizen naar warme landen verbieden? Nee toch. Als individu moet je zelf ook je verantwoordelijkheid opnemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer