© BELGA

Hoge gezondheidsraad pleit voor totaalverbod op zonnebanken

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters reageert terughoudend op de vraag van de Hoge Gezondheidsraad om zonnebanken volledig te verbieden. Hij vreest dat het thuisgebruik van de toestellen daardoor zal stijgen. Volgens de raad zouden met een verbod op een termijn van vijftig jaar ruim 6.000 sterfgevallen vermeden kunnen worden.

adm

Ben/ken jij een grote zonnebankfan die meerdere keren per week onder de zonnebank gaat? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden.


Misvattingen troef op het gebied van zonnebanken, aldus de raad. Onder de zonnebank gaan om extra vitamine D op te doen zou volstrekt onnodig zijn. Een minimale blootstelling aan natuurlijk UV-straling (lees: buitenkomen) zou al voldoende zijn, aldus de raad.

Vaak denken mensen ook dat ze dankzij een kleurtje, opgedaan onder de zonnebank, minder kans lopen om te verbranden op vakantie, maar ook dat klopt niet volgens de HGR. Daarom pleit de raad voor een totaalverbod.

Mensen gebruiken de zonnebank enkel voor esthetische redenen en ook het “wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan UV-stralen huidkanker kan veroorzaken en andere huid- en oogziekten”, maakt dat een verbod wenselijk is, aldus de HGR.“Ze leveren de maatschappij geen enkel voordeel op, er zijn enkel kosten”, was maandagochtend te horen. “De maatregelen die minister Peeters heeft genomen, zoals een verplichte gezondheidswaarschuwing, zijn onvoldoende.”

Kanker

Toch wil de minister voorlopig geen volledig verbod invoeren. “Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen”, zegt hij. “Ze moeten duidelijk aangeven dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken.”

Peeters wijst er ook op dat er dit jaar meer controles worden uitgevoerd, nadat bleek dat in 2016 nagenoeg geen enkel centrum met alle regels in orde was. Er zijn dit jaar al 150 controles uitgevoerd, tegenover 199 in heel 2016. “De resultaten zullen beter moeten zijn dan vorig jaar”, zegt de minister.

Zonnekloppers

In vergelijking met de rest van Europa zijn Belgen grote artificiële zonnekloppers. In 2015 gebruikte 14 procent van de Belgische bevolking een zonnebank (minstens 1 sessie gedurende 12 maanden). 62 procent van de gebruikers heeft minstens 10 sessies op een jaar, en 23 procent meer dan 20 sessies per jaar. Dit resulteert in een totaal van meer dan 1 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die een zonnebank gebruikt hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond