© Francis Croes

Eerste kerkuilkast geplaatst aan fruitplantage Printhagendreef Kortessem

Vrijdag 12 augustus werd de eerste kerkuilkast opgehangen in de boomgaard van Sven Roosen aan de Printhagendreef in Kortessem. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove, Dirk Ottenburghs van de Vogelwerkgroep en het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek staken hierbij een handje toe. In het totaal worden er, de komende dagen, in de regio aan fruitplantages 5 kerkuilkasten opgehangen.

Francis Croes

Mieke Vanlangenaeker regionaal Landschap: “Fruitbedrijven kunnen een thuis worden voor vleermuizen, marterachtigen (wezel, hermelijn) en kleine roofvogels (steenuil, torenvalk, kerkuil). Deze roofvogels verorberen hoofdzakelijk muizen (en ratten) en zijn dus zeer welkome gasten in elke fruitplantage.

Eerder werden, in de bestrijding van woelratten en muizen, met succes reeds torenvalkkasten uitgetest in laagstamplantages Nooit eerder echter werden, zoals nu in de Printhagendreef, in de nabijheid van fruitplantages, kerkuilkasten opgehangen in hoge bomen. In het verleden vond je deze kasten alleen in oude gebouwen of loodsen. Het regionaal landschap liet bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek nu kerkuilkasten maken, die makkelijk in bomen kunnen geplaatst worden.. Dirk Ottenburghs van de Vogelwerkgroep, met zijn jarenlange expertise adviseerde ons in deze materie. Hij heeft een goed zicht op de populaties en kent de beste locaties. Hij zal, de komende jaren, deze kerkuilkasten nauwgezet monitoren.

Fruitboer Sven Roosen: Als fruittelers opteren wij meer en meer voor natuurlijke bestrijders en met succes. Zo heb ik in mijn fruitplantages reeds wezelnestkastjes, torenvalkkasten en nu een kerkuilkast.

Dirk Ottenburgs van de vogelwerkgroep: “Eind jaren 70 stond in Vlaanderen de kerkuil op de "Rode lijst" van de met uitsterven bedreigde diersoorten in België. Op het einde van 1979 werd een werkgroep opgericht met als voornaamste doel het behoud van de kerkuil als broedvogel in ons land.

In 1980 werd door de Kerkuilwerkgroep een grootscheepse inventarisatie opgezet. Al snel bleek een nijpend tekort aan broedgelegenheid aan de basis te liggen van de sterke achteruitgang van het kerkuilenbestand. Tot en met de zomer van 1986 zag het er voor de kerkuil niet al te best uit, zijn toekomst was onzeker. Honderden speciale nestkasten werden opgehangen in kerken, schuren, molens, opslagplaatsen, en zelfs bewoonde huizen werden voor de kerkuil aantrekkelijk gemaakt. Heel wat aandacht en zorg werd ook besteed aan het voedselaanbod, vooral in de onmiddellijke omgeving van broedplaatsen. Vanaf 1987 is er sprake van een explosieve comeback. Opeenvolgende zachte winters en het baanbrekend werk van de Kerkuilwerkgroep hebben de populatie teruggebracht op het niveau van voor de strenge winter ’62-’63, met meer dan 1000 broedparen in Vlaanderen.”

Deputé Ludwig Vandenhove: “Samen met Interreg en de provincie Limburg, ging het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren op zoek naar fruittelers die zich de komende 3 jaar willen engageren om meer natuur in de plantages te brengen. Dit grensoverschrijdend project ‘meer natuur voor pittig fruit’, is intussen een groot succes. In Haspengouw worden zowel maatregelen genomen voor wilde bijen om zo de bestuiving in de fruitplantages te bevorderen alsook maatregelen ten behoeve van nuttige diersoorten. Fruitbedrijven kunnen een thuis worden voor vleermuizen, marterachtigen zoals: wezel, hermelijn en kleine roofvogels: steenuil, torenvalk, kerkuil. Momenteel zijn er 23 torenvalkkasten opgehangen en zijn er 6 steenuilkasten in de maak. Deze roofvogels verorberen hoofdzakelijk muizen (en ratten) en zijn dus zeer welkome gasten in elke plantage.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer