© BELGA

Kris Peeters: “Geen verbod op zonnebanken, wel waarschuwing zoals bij sigaretten”

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat niet in op de vraag van de Hoge Gezondheidsraad om de zonnebanken te verbieden. “We vrezen dat consumenten dan teruggrijpen naar zonnebanken thuis, of naar minder gecontroleerde toepassingen.”

malu

Peeters plant deze week overleg met de sectorfederatie FeBelSol en de Europese commissaris voor de Interne Markt. “Er komen meer controles”, belooft hij. “Vorig jaar waren er dat 199, dit jaar tot nu toe al 150. De uitbatingsvoorwaarden worden verstrengd en er komt, net als bij sigaretten, een gezondheidswaarschuwing: ‘Het gebruik van zonnebanken bevordert kanker’. Dit wordt verplicht op elke reclame vanaf september, aan het onthaal en in alle cellen van een zonnecentrum.”

Een verbod komt er niet. “We vrezen dat consumenten dan gewoon een zonnebank in huis halen of naar minder gecontroleerde toepassingen teruggrijpen. Net als bij alcohol en sigaretten moeten mensen een zekere keuzevrijheid hebben, maar we moeten wel heel duidelijk zijn over de mogelijke gevolgen. Ik ga ook streng optreden tegen zonnecentra die zich niet aan de uitbatingsvoorwaarden houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer