Direct naar artikelinhoud
antwerpen

De Wever na geweld tegen Antwerpse politie: "Bepaalde groep vertoont al 20 jaar agressie in deze periode"

Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld Photo News

Bart De Wever (N-VA) reageert verbolgen op het geweld tegen de Antwerpse politie van de laatste dagen. "Geweld tegen de ordediensten is een jaarlijks terugkerend fenomeen na de ramadan, maar nu loopt het de spuigaten uit", zegt de Antwerpse burgemeester aan VTM Nieuws. 

Vandaag is een nieuw filmpje opgedoken waarin te zien is hoe twee agenten worden aangevallen op de Sinksenfoor, terwijl ze willen tussenkomen in een ruzie. De groep keerde zich tegen de agenten. Een van de inspecteurs viel samen met een agressor op de grond en kreeg twee trappen in het gezicht van een andere jongere.

De tweede inspecteur gebruikte pepperspray om de trappende jongere te stoppen, maar hij werd vervolgens aangevallen door nog een derde jongere. Na de gewelddaden zetten ze het op een lopen. Heel wat ploegen deden nazicht naar de verdachten in de buurt, maar dat bleef zonder resultaat. 

"Twee collega's raakten gewond. Een inspecteur werd naar het ziekenhuis gebracht omdat hij hevig bloedde aan het hoofd en is meerdere dagen arbeidsongeschikt. Zijn collega zal zelf een arts raadplegen. Er zijn camerabeelden beschikbaar. Die worden nu verder geanalyseerd en toegevoegd aan het onderzoek", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Ontoelaatbaar

De afgelopen dagen waren er verschillende incidenten waarbij agenten in Antwerpen werden aangevallen. "We zullen hard optreden", reageert burgemeester De Wever. Hij heeft de politie opgeroepen systematisch controles uit te voeren en vraagt het parket de daders strenge straffen op te leggen. De Wever laat ook nagaan of de daders over een verblijfsvergunning beschikken. Indien dat niet het geval is, wil hij hen het land laten uitzetten.

Volgens De Wever is dit soort incidenten niet nieuw. "Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont. Dit geweld is ontoelaatbaar en we hopen dat het parket zal vervolgen."

'Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont. Dit geweld is ontoelaatbaar'
Bart De Wever (N-VA)

Fietsbrigade

Zondag raakte een lid van de fietsbrigade lichtgewond, toen hij een controle wilde uitvoeren bij een bestuurder van een bromfiets die mogelijk gestolen was. Hij controleerde ook een fietser, en dat was niet naar de zin van enkele omstaanders. De agent kreeg vermoedelijk een voorwerp naar het hoofd geslingerd. Een 20-jarige verdachte wordt met het snelrecht gedagvaard.