Opgegroeid bij alleenstaande moeder? Minder loon en minder vrienden

Kinderen die opgroeiden bij een alleenstaande mama voelen daar ook als volwassene de gevolgen van. Zo verdienen ze 30 procent ­minder, zijn ze vaker zelf single en hebben ze minder vrienden. Dat blijkt uit een Brits-Duits onderzoek. “We moeten alleenstaande ouders beter ondersteunen”, zegt socioloog Piet Bracke.

Kim Clemens

In Vlaanderen maken een­oudergezinnen nu al 19 procent van de gezinnen uit. En een groot deel van hun kinderen zal het daardoor later moeilijker hebben, tonen onderzoekers van de Britse University of Warwick en het Duits Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) aan. Ze analyseerden daarvoor de gegevens van meer dan 24.000 volwassenen tussen 18 en 66.

Mensen die hun hele kindertijd bij een alleenstaande moeder woonden, blijken op latere leeftijd minder tevreden over hun leven dan kinderen uit een klassiek gezin. Ze hebben het financieel moeilijker dan anderen. Gemiddeld verdienen ze zo’n 30 procent minder. Maar ook op sociaal vlak zijn er gevolgen. 55 procent van wie opgroeide bij een alleenstaande moeder zit later zelf in een relatie, tegenover twee derde van de anderen. Ze hebben gemiddeld ook minder vrienden: 4,08 tegenover 4,62.

Dat laatste kan een gevolg zijn van het feit dat ze vaker single zijn, zegt socioloog Piet Bracke (UGent). “Na een scheiding verlies je bijvoorbeeld een deel van je netwerk. Uit de studie is wél gebleken dat ze misschien minder vrienden hebben, maar hun vrienden vaker zien. Het is dus niet allemaal negatief.”

Te optimistisch

Piet Bracke deed zelf ook al onderzoek naar de grotere echtscheidingskans van kinderen van gescheiden ouders. “Ofwel zijn ze iets argwanender om een relatie aan te gaan. Ofwel kijken kinderen uit een klassiek gezin misschien net iets té optimistisch naar hun relatie. Ze blijven er ook inzitten wanneer het eigenlijk niet goed gaat.”

Maar dan is er nog het financiële luik. “We mogen vooral de fout niet maken om met een beschuldigende vinger naar die moeders te wijzen”, zegt hij. “Het is moeilijker om rond te komen met één loon, waardoor de schoolloopbaan van de kinderen al eens anders loopt, en ze sneller zelf gaan werken in plaats van verder te studeren. Als alleenstaande is het ook moeilijker je kind te helpen bij de aankoop van een huis. Laat dit dus vooral een boodschap zijn naar overheden, dat het belangrijk is om voorzieningen uit te bouwen zodat alleenstaande ouders gemakkelijker uit werken kunnen gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin