© shutterstock

Dit is de populairste vakantiebestemming van de Belg deze zomer

Na enkele moeilijke jaren heeft Griekenland opnieuw sterk aan populariteit ingewonnen bij de Belgische vakantieganger. Het land moet alleen het ongenaakbare Spanje laten voorgaan als “favoriete zonbestemming” van de Belg en doet het zelfs beter dan Turkije, dat er nochtans ook op vooruit gaat. Frankrijk blijft oppermachtig bovenaan het lijstje “favoriete autovakantie” staan. Dat blijkt uit cijfers van touroperatoren Tui en Thomas Cook.

mtm

TUI

Touroperator Tui noteert deze zomer 10 procent meer georganiseerde vliegvakanties in vergelijking met vorig jaar. “Het gemiddelde budget voor een vliegreis blijft wel stabiel op 1.070 euro per persoon en 330 euro per persoon voor een reis met de auto”, luidt het in een persbericht.

Spanje, Griekenland en Turkije zijn de drie populairste zonbestemmingen. In totaal zijn ze goed voor 70 procent van de boekingen. Frankrijk blijft dan weer het favoriete land voor autovakanties, voor Spanje en Italië. Bij sterke stijger Griekenland zijn vooral de regio’s Kreta, Kos en Rhodos in trek. Het aantal Belgen dat in de zomermaanden naar Egypte trekt, is verdrievoudigd, wat het land opnieuw in de top 10 brengt.

Top 10 zonbestemmingen:

  1. Spanje
  2. Griekenland
  3. Turkije
  4. Italië
  5. Bulgarije
  6. Portugal
  7. Dominicaanse Republiek
  8. Mexico
  9. Marokko
  10. Egypte

Frankrijk blijft veruit het belangrijkste land voor Belgen die deze zomer met de wagen op reis gaan. Meer dan 25 procent van de reizigers heeft gekozen voor een autovakantie in een Franse regio. Spanje en Italië vervolledigen de top 3. Kleiner en dus iets verder in de top 10 gerangschikt, maar met veruit de spectaculairste groei: Kroatië en Slovenië.

Top 5 autovakanties:

  1. Frankrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Oostenrijk
  5. Duitsland

THOMAS COOK

Ook bij touroperator Thomas Cook zien we dezelfde top 3 terugkeren in het lijstje met favoriete zonbestemmingen. Wat wel opvalt, is de groei van Tunesië. “Vorig jaar was er het negatieve reisadvies, dus toen stond de verkoop op 0. Maar dit jaar staat het Noord-Afrikaanse land echter meteen opnieuw op de achtste plaats, voor Italië, Cyprus én Kroatië”, luidt het. “Hetzelfde verhaal voor Egypte. We vlogen vorig jaar niet op Sharm El Sheikh, dit jaar wel. En meteen doen alle Egyptische regio’s het weer goed: + 50 procent in totaal.”

Op vlak van exotische bestemmingen merkt Thomas Cook vooral opmerkelijke stijgingen bij Indonesië en de Malediven (allebei +25%).

Top 10 zonbestemmingen:

  1. Spanje
  2. Griekenland
  3. Turkije
  4. Marokko
  5. Bulgarije
  6. Egypte
  7. Portugal
  8. Tunesië
  9. Italië
  10. Cyprus

Op vlak van budget: de Belg geeft dit jaar gemiddeld 700 euro uit aan zijn vakantie. “Ofwel zo’n 5 procent meer dan vorig jaar”, aldus Thomas Cook. “Voor een vliegvakantie gaat het gemiddeld om 920 euro per persoon. We rekenen voor de hele zomer op 600.000 Belgische reizigers.”

Top 5 autovakanties

  1. Frankrijk
  2. Spanje
  3. Duitsland
  4. Italië
  5. Oostenrijk

TRIVAGO

Ook hotelvergelijkingssite Trivago deed een onderzoek naar de favoriete zomerbestemmingen van de Belg. Ook daar spant Spanje de kroon. “Bijna 19 procent van de Belgische vakantiegangers trekt naar Spanje, Italië prijkt met zo’n 16 procent op plaats 2 en Frankrijk (14,4%) vervolledigt het podium.

Populairste bestemmingen:

  1. Barcelona (Spanje)
  2. Rome (Italië)
  3. Londen (Verenigd Koninkrijk)
  4. Lissabon (Portugal)
  5. New York (Verenigde Staten)
  6. Mallorca (Spanje)
  7. Praag (Tsjechië)
  8. Venetië (Italië)
  9. Lloret de Mar (Spanje)
  10. Parijs (Frankrijk)
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer