© REUTERS

Andre Cardoso, ploegmaat van Alberto Contador in de Tour, test positief en wordt op non-actief gezet

De Portugese renner André Cardoso is op het gebruik van EPO betrapt. Dat meldde de Internationale Wielerunie UCI dinsdag. De 32-jarige klimmer van Trek-Segafredo liep op 18 juni tegen de lamp bij een controle buiten competitie door de CADF (Cycling Anti-Doping Foundation). In afwachting van een tegenexpertise is Cardoso voorlopig geschorst.

vtvn

Ook door zijn team Trek-Segafredo werd Cardoso onmiddellijk op non-actief gezet. Cardoso had zaterdag in Düsseldorf aan de start moeten komen van de Tour de France. Voor de Spanjaard Alberto Contador was hij een belangrijke knecht in het hooggebergte.

Cardoso rijdt zijn eerste seizoen in dienst van Trek-Segafredo. De voorbije twee jaar was hij bij Cannondale aan de slag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cardoso wordt door Trek-Segafredo in de selectie voor de 104e Tour de France vvervangen door de 40-jarige Spanjaard Haimar Zubeldia. Dat meldde het team van kopman Alberto Contador dinsdagavond.Veteraan Zubeldia begint aan zijn zestiende Ronde van Frankrijk. Van de vorige vijftien reed hij er veertien uit. Vijf keer eindigde hij in de top tien: 5e in 2003, 8e in 2006, 4e in 2007, 6e in 2012 en 8e in 2014. Vorig jaar werd hij 24e.

Het recordaantal tourdeelnames staat met 17 stuks op naam van de Amerikaan George Hincapie, de Australiër Stuart O'Grady en de Duitser Jens Voigt. Dit jaar komt daar de Fransman Sylvain Chavanel bij. Hincapie deelt het record van het aantal uitgereden Tours, 16, met de Nederlander Joop Zoetemelk. Ook dat record kan Chavanel evenaren. .

Cardoso ontkent

In een een bericht op zijn Facebook-pagina schreeuwt Cardoso zijn onschuld uit. Hij vroeg een tegenexpertise aan en hoopt dat die snel zal bevestigen dat hij geen verboden middelen nam.

"Ik geloof in een zuivere sport en heb daar altijd naar gehandeld", schreef Cardoso. "Ik realiseer me dat dit nieuws niet alleen een schaduw zal werpen over mijn carrière, maar ook mijn sport, mijn ploegmaats, mijn team en zijn staf in een slecht daglicht stelt. Die mensen zijn voor mij in de eerste plaats vrienden en collega's. In geen geval zou ik dan ook iets doen wat hen, hun familie of hun reputatie zou kunnen schaden."

"Heel goed ben ik me ervan bewust dat de meeste mensen zullen denken dat ik schuldig ben, maar ik wil benadrukken dat ik nooit of te nimmer verboden producten gebruikt heb. Ik ben hier dan ook helemaal kapot van. Van kortbij heb ik kunnen zien welke verschrikkelijke gevolgen doping gehad heeft voor onze sport en ik heb daar nooit deel van willen uitmaken. Steeds heb ik geprobeerd om een positieve invloed uit te oefenen op de jongeren in het peloton. Ik hoop echt dat het B-staal negatief is en dat mijn naam dan gezuiverd zal zijn. Tot dan hoop ik dat degenen die me kennen in mijn onschuld geloven en dat mijn collega's en de wielerfans me in deze moeilijke periode niet te snel veroordelen."

Cardoso zou zaterdag debuteren in de Tour de France, maar is nu voorlopig geschorst. "De Tour is het hoogste wat er is in het profwielrennen. Die mogen rijden was echt een eer voor mij. Ik keek er dan ook echt naar uit en was klaar om voor mijn team het beste van mezelf te geven."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen