© Peter Malaise / pma

Zulte Waregem alleen leider na winst tegen zwak Standard

Zulte Waregem blijft de fiere leider in de Jupiler Pro League. Het klopte zondagmiddag Standard met 1-0 en heeft zo als enige ploeg nog het maximum van de punten. De Luikenaars pakten na deze nederlaag slechts vier op negen, een crisis loert om de hoek.

Lars Godeau

Het contrast vooraf kon niet groter zijn. Zulte Waregem had met zes op zes zijn start niet gemist en kon ontspannen toeleven naar het treffen met Standard. “Wij zijn geen favoriet en nog steeds een ploeg in opbouw”, strooide Francky Dury vooraf nog wat cliché’s rond in het Regenboogstadion. Aan de overkant was zijn collega Yannick Ferrera dan toch iets minder op zijn gemak. Niemand die zich van de indruk kan ontdoen dat de jonge trainer het volgende slachtoffer zal worden van de altijd wel borrelende vulkaan aan de Maas. Luikse lava ontziet nu eenmaal niets of niemand. Een driepunter in Waregem zou hem wat tijd kopen.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Zulte Waregem

Standard

Alweer Derijck

Zulte zonder Kaya (”Onur is nog niet topfit”, dixit Dury) en Standard zonder Raman (tijdens de opwarming geblesseerd uitgevallen) maakten de openingsfase aanvankelijk best interessant. Gillet moest zich al snel twee keer onderscheiden en deed dat met verve: een kopbal van Lepoint en een schot van Cordaro brachten (nog) geen openingstreffer met zich mee. Die kwam er pas halfweg de eerste helft. Hamalainen schilderde een vrije trap op het hoofd van Derijck, die zich met twee goals in drie wedstrijden zowaar mede-topschutter in de Jupiler Pro League mag noemen. De degelijke Gillet van in het openingskwartier was hier in geen mijlen te bespeuren. Vlak voor rust ontsnapte Standard nog aan erger, toen een kopbal van Baudry op de paal stierf.

Dossevi en de paal

In de tweede helft stuurde Ferrera een nieuwe kracht het veld in: Legear mocht de scheve situatie nog proberen rechttrekken, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Standard draaide vierkant en nadat Leye nog net had naast gekopt, kon het enkel dreigen via een schot van Miya in het zijnet. Standhouden, het leek bijna te makkelijk gaan worden voor Zulte Waregem. Zo makkelijk dat het zowaar werd opgeschrikt door een dubbele kans voor Standard. Bossut ranselde een kopbal van Tetteh uit zijn doel, in de rebound knalde Dossevi staalhard tegen de paal.

Bij het laatste fluitsignaal was de cirkel rond, want ook nu kon het contrast niet groter zijn. Terwijl de spelers van Zulte Waregem hun leidersplaats vierden, dropen de mannen van Ferrera ontgoocheld af. En de vulkaan aan de Maas, die borrelde voort.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL