© BELGA

Onderzoek gezondheid gevangenen: “Onder meer in kantines werd al ingegrepen”

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) heeft al een reeks bijsturingen gedaan naar aanleiding van het onderzoek naar de gezondheid van de gevangenen. Onder meer in de kantines werd al geprobeerd het leven binnen de vier muren gezonder te maken. Dat zegt de minister in een reactie op een artikel in onze woensdagkrant.

De gezondheid van de gevangenisbevolking in Vlaanderen is alarmerend slecht. Ze eten ongezonder en roken meer dan de gemiddelde Vlaming. De helft slaapt slecht en een kwart is depressief. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Universiteit Gent in twaalf Vlaamse gevangenissen, waar Vera Jans (CD&V) een parlementaire vraag over stelde. Van de Vlaamse gevangenen dacht 37,6 procent al eens aan zelfmoord en 22,9 procent ondernam al een poging.

© Photo News

Het onderzoek dateert van vorig jaar en sindsdien werd al een reeks bijsturingen gedaan, stelt minister Vandeurzen. Zo wordt er intussen anders opgeschept bij het uitdelen van warme maaltijden. Slechts een derde van de gedetineerden gaf immers aan dagelijks groenten te eten. Ook de lijst met producten die gedetineerden mogen aankopen is aangepast. Bijna de helft van de gevangenen verklaarde minstens één keer per dag een zoete of zoute snack te eten.

Het kabinet-Vandeurzen wijst er woensdagnamiddag in een precisering aan Belga op dat “het dagelijkse regime van de gedetineerde wordt bepaald door de gevangenis. Vlaanderen brengt een aantal externe diensten in de gevangenis die hun hulp- en dienstverlening naar de gevangenis brengen: VDAB, sport, cultuur, onderwijs, justitieel welzijnswerk, CGG. Zij doen dit in overleg met zowel de lokale gevangenisdirecteur als het centraal bestuur van het gevangeniswezen.”

Tandem-werking

Voorts is volgens het kabinet-Vandeurzen de zogenoemde Tandem-werking in volle uitrol. “Daarbij wordt de werking verruimd van de voormalige centrale aanmeldingspunten in de gevangenissen (CAP) - die zorgen voor toeleiding van gedetineerden naar een zorgaanbod na detentie - naar alle problematieken geestelijke gezondheid, verslaving incluis.”

Ook inzake suïcidepreventie worden belangrijke stappen gezet, zo laat het kabinet weten. “Op basis van ‘good practices’, die reeds lopen in gevangenissen, werd vanuit een samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een werkboek suïcidepreventiebeleid in gevangenissen uitgewerkt.”

“Samen met de gevangenissen zullen we op basis van dit werkboek hefbomen zoeken om suïcidepreventie-ondersteuning nog meer te integreren in het gevangenisbeleid”, aldus de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “In de gevangenissen van o.a. Gent, Brugge, Ruislede en Hasselt zijn specifieke acties in het kader van een suïcidepreventiebeleid opgezet, zoals intervisies, vormingen of externe sprekers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer