© HBvL

“Ook op de aandelenbeurs is het af en toe solden”

Zaterdag starten de koopjes. Nu zitten we nog in de sperperiode, al zie je dat menig winkelier toch al handig gebruik maakt van allerlei achterpoortjes om de concurrentie toch maar voor te zijn. Je vraagt je dan al eens af of de regelgeving die een strikte afbakening van de koopjesperiode voorschrijft, wel zin heeft. Misschien niet, al is het net heel praktisch voor koopjesjagers dat de begin- en einddatum van de solden al lang op voorhand gekend zijn.

Pascal PAEPEN

Je hoeft je zeker niet te schamen om tijdens de koopjes te gaan winkelen. De handelszaken willen echt wel van hun voorraad af. Men ziet je dus graag komen en kopen. Een goede soldenperiode maakt voor nogal wat handelaars het verschil tussen een matig en een goed seizoen. Koop dus wat je kan en zal gebruiken. Dan komt je inspanning ook nog eens je gezinsbudget ten goede.

Ook op de markt der markten – jawel, de aandelenbeurs – is het af en toe solden. Ik zit er al maanden op te wachten. Tevergeefs. De aandelenprijzen van Vlaanderens prachtigste ondernemingen doen het heel goed op de beurs. Bijna dagelijks vestigen ze nieuwe records. Kan niet blijven duren. Af en toe moet er minstens een kleine pandoering volgen. Mijn studenten zijn ook van mening dat het tijd is voor solden op de beurs. De laatste koopjesperiode dateert al van een jaar geleden en was over voor men het doorhad.

Na de Brexit dachten nogal wat journalisten, economen en ook beleggers paniekerig dat het einde van de wereld in zicht was. Onzin, natuurlijk. Wie toen bij de pinken was en durfde te kopen heeft een goede zaak gedaan.

Zo’n solden zijn dus ook welkom. Maar op de financiële markten zijn de koopjesperiodes uiteraard nooit gepland. Een plotse daling komt vaak wanneer niemand die verwacht. Daarop blijven wachten is ook niet verstandig. Ikzelf koop maandelijks automatisch voor een deel van mijn salaris aandelen. Maand na maand, jaar na jaar. Soms koop ik duur, soms goedkoop. De markt is nu eenmaal onvoorspelbaar. Maar wie daardoor altijd uitstelt en nooit belegt, is de klos. Die blijft op zijn spaarboekje zitten dat niks opbrengt.

Vergelijk een bange spaarder gerust met de koopjesjager die zaterdag een mooie bloes ziet hangen aan min 30 procent, maar ervan uitgaat dat het kledingstuk over een drietal weken in dezelfde etalage ligt te schitteren aan min 70 procent. Zo’n speculant kan teleurgesteld zijn wanneer het laatste exemplaar de deur uitgaat zonder dat hij gekocht heeft.

Enfin, geniet van de koopjes. Vanaf zaterdag in de winkelstraat en wie weet, binnenkort misschien ook op de beurs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer