Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trumps inreisverbod van start: grootouders tellen niet mee als "hechte band"

Trumps inreisverbod van start: grootouders tellen niet mee als "hechte band"

Amper drie dagen nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof het inreisverbod van president Trump grotendeels heeft toegelaten, gaat het vandaag van kracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde gisterenavond de gedetailleerde instructies naar al haar diplomatieke posten en ambassades wereldwijd.

Inwoners van een van de zes landen die door het inreisverbod zijn getroffen, moeten voortaan een hechte familieband met een inwoner van de VS of een formele relatie met een Amerikaanse instelling hebben om toch toegelaten te worden, zo bepaalde het Hooggerechtshof maandag. Wie dat niet kan aantonen, mag het land niet binnen.

Maar de Amerikaanse regering blijkt die "hechte" band nu bijzonder strikt te interpreteren. Uitzonderingen worden enkel gemaakt voor ouders, echtgenoten, kinderen, schoonkinderen of broers en zussen. Wie enkel grootouders, kleinkinderen, tantes, ooms, neven, nichten, schoonbroers of -zussen, verloofden, en alle andere "verdere" familie in de VS heeft, komt voor de uitzondering niet in aanmerking.

"Formele, gedocumenteerde relatie"

Ook zonder familieband mogen inwoners van de zes landen - Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen - nog wel naar de VS reizen, maar dan moeten ze een relatie kunnen aantonen met een "VS-entiteit". Die moet "formeel, gedocumenteerd en aangegaan zijn om een gewone reden, en niet met als doel het besluit te ontwijken".

In de instructies die de ambassades gisterenavond in allerijl ontvingen, worden ook praktische voorbeelden opgelijst van hoe ambtenaren het vonnis van het Hooggerechtshof moeten interpreteren. Zo mag wie een studentenvisum krijgt het land sowieso wel binnen, aangezien hun "relatie te goeder trouw" al vervat zit in het feit dat ze het visum hebben gekregen. Ook wie in de VS komt werken, of bijvoorbeeld een lezing komt geven na een formele uitnodiging, is vrijgesteld van het inreisverbod. Wie enkel een hotelreservatie kan aantonen, dan weer niet.

"Formele, gedocumenteerde relatie"

Vluchtelingen

Meer onduidelijkheid was er over het 120 dagen durende verbod op vluchtelingen van over heel de wereld, dat ook is toegelaten door het Hooggerechtshof. De vraag blijft hoe iemand een "relatie te goeder trouw" kan aantonen. Normaal gezien selecteren consulaten en ambassades jaarlijks een aantal vluchtelingen uit landen die normaal gezien niet veel immigranten naar de VS sturen via een zogenaamd "diversity visum". Daarmee werden  in 2015 bijvoorbeeld 10.500 mensen in de VS toegelaten. Verwacht wordt dat dat aantal nu fors zal dalen.

Het is nog niet duidelijk of de strikte interpretatie van het vonnis van het Hooggerechtshof opnieuw aangevochten zal worden voor lagere rechtbanken. De instructies zijn van toepassing op nieuwe aanvragen; wie al een visum heeft gekregen en nog moet vertrekken richting de VS, valt nog onder de oude regels.

Vluchtelingen