Ex-diaken die kloosterzusters 2,3 miljoen euro lichter maakte krijgt vier jaar celstraf met uitstel

Voormalig diaken Didier M. (41) uit Izegem heeft in de Brugse rechtbank vier jaar celstraf met uitstel gekregen omdat hij 2,3 miljoen euro verduisterde van een kloosterorde uit Anzegem. Bijna de helft daarvan gaf hij aan Marc V. (28) die het wou investeren in een megalomaan, maar volgens de rechter verzonnen, mediaproject. De Antwerpenaar die in Knokke-Heist kreeg zelf vier jaar effectieve celstraf voor afpersing van Didier M. Hij dreigde er immers mee hun homoseksuele betrekkingen naar buiten te brengen.

Arne Franck

Tot grote verbijstering bij zijn entourage werd toenmalig diaken Didier M. eind mei vorig jaar in de boeien geslagen op verdenking van grootschalige verduistering van geld van de zusterorde van de Heilige Vincentius a Paulo uit Anzegem. Toen uitkwam dat hij van zijn positie misbruik had gemaakt om via zijn vzw Diakenfonds liefst 2,3 miljoen euro te verduisteren van de Anzegemse kloostergemeenschap werd hij meteen van zijn kerkelijke opdrachten ontslagen. Didier M. vloog achter de tralies, maar na een maand voorhechtenis kwam hij voorwaardelijk vrij.

Het openbaar ministerie eiste vier jaar cel, eventueel deels met uitstel. M. factureerde buitensporige vergoedingen aan de zusters en wist hen er op een bepaald moment van te overtuigen om 1 miljoen euro te schenken aan zijn Diakenfonds zogezegd voor caritatieve doeleinden. Maar in werkelijkheid gebruikte hij dat geld voor een persoonlijke belegging. De rechter veroordeelde M. donderdag tot vier jaar celstraf met uitstel.

Gastrolletjes

Medebeklaagde Marc V. uit Knokke-Heist werd op hetzelfde moment opgepakt als Didier M. en zit nog steeds achter de tralies. Naast gastacteur in series als Baantjer en Wittekerke is de uit Antwerpen afkomstige V. ook een mislukt zakenman, met twee faillissementen op zijn conto.

Ondanks zijn twijfelachtige reputatie liet Didier M. liet zich overhalen en haalde 500.000 euro van de rekening van vzw Diakenfonds die hij achteraf weer aanzuiverde aan met geld van de zusters

Marc V. had geld geroken en besloot volgens de procureur over te gaan tot afpersing van de ex-diaken. Hij eiste nogmaals 500.000 euro van Didier M. Indien hij dat geld niet kreeg zou hij hun homoseksuele betrekkingen aan de grote klok hangen. Volgens de advocate van Didier M., die een vrouw en twee kinderen heeft, was er bijgevolg sprake van morele dwang, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

Marc V., die eerder al een jaar celstraf met uitstel kreeg voor aanzetten tot ontucht van een minderjarige, kreeg vier jaar effectieve celstraf. Het geld dat hij afperste moet hij nu terugbetalen aan Didier M. De ex-diaken moet op zijn beurt 500.000 euro schadevergoeding betalen aan de kloosterorde. Ook de rest van het verduisterde geld zal hij aan de zestien zusters terug moeten betalen. Het bisdom Brugge kreeg een symbolische euro morele schadevergoeding toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen