Waar kunnen de rijken nog heen als ze belastingen willen ontduiken? Er is nog maar één belastingparadijs over

© EPA

Trinidad en Tobago is het laatste overblijvende belastingparadijs, blijkt uit een nieuwe zwarte lijst van de Oeso.

Dries De Smet

Waar kunnen de rijken nog heen als ze belastingen willen ontduiken? Nergens nog, behalve dan naar Trinidad en Tobago. Dat is volgens de Oese het enige land dat manifest niet voldoet aan de internationale transparantiestandaarden. Maar Trinidad en Tobago staat niet echt bekend om zijn financiële sector, en is daarom volgens de Oeso niet echt een risico. De Marshalleilanden staan op de grijze lijst omdat ze slechts ‘deels’ voldoen.

De Oeso maakt geregeld een lijst op van landen die door de lage transparantie belastingontduiking faciliteren. Landen die weigeren om informatie over belastingplichtigen te delen met andere landen, worden op een zwarte lijst gezet.

Panama

De voorbije jaren is die lijst alleen maar korter geworden, onder druk van schandalen zoals de Panama Papers. Op de voorlaatste Oeso-lijst stonden nog vijftien landen. Maar die voldoen nu dus ‘grotendeels’ aan de regels, aldus de Oeso. Het gaat onder meer om Panama, de Verenigde Arabische Emiraten en de Bahama’s.

Ook België stond in 2009 op de grijze lijst, samen met Oostenrijk en Luxemburg. Ons land was erin geslaagd om het bankgeheim te bewaren door een bronheffing toe te passen. Maar hetzelfde jaar nog werd België van de lijst geschrapt.

Waardeloze criteria

Volgens ngo Tax Justice Network gaan de criteria niet ver genoeg. ‘Ja, de Oeso heeft de voorbije jaren vooruitgang gemaakt over belastingtransparantie. Het is dan ontmoedigend te zien dat de Oeso zwarte lijsten maakt met zo’n zwakke criteria dat ze waardeloos worden’, zegt topman Alex Cobham aan de Financial Times. ‘En dan noemen ze het een succes dat de lijst leeg is.’

Als de Oeso dan toch een lijst maakt met maar één land, zou Cobham wel een ander weten te kiezen: de VS. Zij delen weigeren automatisch informatie te delen volgens de internationale standaarden, maar hebben wel een eigen systeem van informatie-uitwisseling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen