© AP

Nieuw water voor synchroonzwemmers in Rio

De organisatoren van de Spelen hebben het groene water vervangen in het hoofdzwembad van het Maria Lenk stadion. Daar gaat zondag het synchroonzwemmen van start. Het groene water in het kleinere duikbad werd niet vervangen.

Al dagenlang krijgen de organisatoren van de Spelen in Rio kritiek te verduren over de ongewone groene kleur die aanwezig is in het openluchtzwembad in het Maria Lenk stadion. “We hebben in het grote zwembad het water vervangen voor de competitie van het synchroonzwemmen”, vertelde Mario Andrada, de woordvoerder van het organiserend olympisch comité, zondag. Het vervangen van het water nam elf uur in beslag.

In het synchroonzwemmen moeten de atleten elkaar onder water kunnen zien om hun bewegingen op elkaar af te kunnen stemmen. Dat zou een probleem kunnen geweest zijn in het troebele groene water. Het waterpolo vond ook plaats in het Maria Lenk stadion, maar kan nu zoals gepland verhuizen naar het Aquatics Stadium, nadat zaterdag een einde kwam aan de zwemcompetitie.

Geen gevaar voor gezondheid

Het water van het kleinere duikbad werd niet vervangen. Volgens Andrade wordt de situatie van het water daar steeds beter en beter. De finale van het duiken bij de vrouwen van de driemeterplank staat zondagavond geprogrammeerd om 21u00.

De Internationale Zwembond (FINA), het bestuursorgaan in Rio van de watersporten, verklaarde de kleurverandering door een onevenwicht in de chemische balans. Pogingen om het water opnieuw zijn normale kleur te geven, werden bemoeilijkt door de hevige regenval.

De organisatie benadrukte nogmaals dat de gezondheid van de atleten in de groene zwembaden, waarin onder meer het waterpolo en het schoonspringen plaatsvond, niet in gevaar is gekomen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer