Direct naar artikelinhoud
Video

Zo wil Demir af van besnijdenistoerisme

Zo wil Demir af van besnijdenistoerisme

Dokters die zien dat meisjes ritueel besneden zijn moeten dat meteen melden aan de politie en het parket. Die oproep doet staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) bij VTM NIEUWS.

Demir zegt dat ze bang is dat er deze zomer zo'n 4000 meisjes op reis naar hun thuisland zullen besneden worden. "Meisjes die gruwelijk verminkt terugkeren naar Antwerpen en Brussel. Zowel lichamelijk als mentaal, getekend voor het leven. Het zal ook in de zomer van 2017 gebeuren", vertelt Demir aan VTM NIEUWS.

Strafbaar
Rituele besnijdenis van meisjes is strafbaar in België en er staan gevangenisstraffen op. Toch wil Demir nu verder gaan en ook mensen hier laten vervolgen voor besnijdenissen die in het buitenland hebben plaatsgevonden. Toch is het moeilijk om schuldigen te vinden, omdat besnijdenissen vaak verborgen blijven.

Beroepsgeheim
En in de strijd tegen zo'n verminking van de geslachtsdelen speelt de medische wereld een belangrijke rol, is Demir van oordeel. "In tegenstelling tot wat veel artsen geloven, is het melden van gevallen van genitale verminking geen schending van het beroepsgeheim. Artsen hebben spreekrecht. Ze maken er alleen onvoldoende gebruik van", vertelt Demir.