29 jongeren op verkeersles bij politie

Op het einde van het schooljaar kregen 29 jongeren nog een extra les: bij de politie van de zone Demerdal DSZ (Diest – Scherpenheuvel-Zichem). Zij hadden voor een overtreding een ‘jongeren-pv’ gekregen. Deze jongeren begingen de afgelopen maanden – meestal als fietser - een overtreding.

Luc Weyens

De basis voor deze verkeerslessen is een akkoord dat gesloten werd met het Leuvense parket en de PZ Demerdal-DSZ. Na de vaststelling van de overtreding wordt het jongeren-pv opgemaakt. Wie zo'n pv krijgt, wordt uitgenodigd voor een verkeersvormingles. Als de jongere de lessen volgt en slaagt in de test die na afloop wordt afgenomen, wordt zijn pv geseponeerd.

Met het jongeren-pv willen politie en parket jongeren bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Minderjarigen die beboet worden voor een verkeersovertreding laten de boete immers meestal betalen door hun ouders.

Komt de jongere niet opdagen, verstoort hij de les of slaagt hij niet voor de test, dan wordt het pv overgemaakt aan het jeugdparket, dat dan aan de jeugdrechtbank zal vragen om alsnog een dergelijke verkeersvormingklas op te leggen, samen met een bijkomende toezichtmaatregel.

Het jongeren-pv kan uitgeschreven worden voor alle verkeersovertredingen, maar de meeste aandacht gaat uit naar gebrekkige of foutieve fietsverlichting. Zichtbaarheid is en blijft van het grootste belang voor de veiligheid van zwakke weggebruikers.

Aangeboden door onze partners