Vader stelt zoon voor verscheurende keuze: “Ofwel hangt gij u op, ofwel stap ik uit het leven”

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 54-jarige Maaseikenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden met uitstel omdat hij in 2012 probeerde zijn toen achttienjarige zoon te wurgen met een koord. De vader stelde zijn zoon voor de onmogelijke keuze ‘ofwel hing hij zichzelf op, ofwel stapte de man uit het leven’.

Op 2 juni 2012 liep de familiebarbecue op een drama uit nadat bleek de twee mannen ruzie kregen over de vakantiejob van de zoon bij de schrijnwerkerij van zijn vader. De ruzie liep op een bepaald moment uit de hand toen de vader uit zijn vrachtwagen een koord ging halen, de jongen er enkele keren mee sloeg en ze daarna toewierp. “Of gij of ik hangt zich op”, zo riep de vader zijn zoon toe.

De vriendin van de vader kwam een eerste keer tussen en slaagde erin de koord af te pakken. Daarop haalde de vader een tweede koord uit zijn vrachtwagen, maakte een lus en gooide die over het hoofd van zijn zoon. Vervolgens probeerde hij de lus toe te trekken. Daarbij vielen de twee mannen en kon de zoon naar de badkamer vluchten. De vader ging zijn zoon achterna met een mes. Zijn vriendin kon voorkomen dat de man zijn zoon zou neersteken. De Maaseikenaar duwde vervolgens het mes in de handen van zijn zoon en eiste dat die hem zou neersteken. Terwijl dit alles zich afspeelde riep de vrouw dat haar vriend moest stoppen, wat hij uiteindelijk ook deed.

Twee dagen later diende de zoon een klacht in bij de politie en trok hij in bij een vriendin. De vader zat korte tijd in voorhechtenis en kreeg een contactverbod voor zijn zoon opgelegd. Pas tijdens de behandeling veertien dagen geleden zag hij zijn zoon voor het eerst sinds de noodlottige ruzie terug. De jongen, die momenteel in Antwerpen woont eiste toen een schadevergoeding van 10.000 euro. Een deskundige moet de jongen voor september onderzoeken zodat een exacte schadevergoeding bepaald kan worden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen