Direct naar artikelinhoud

77 groepen, 240 douches, 48 km hekwerk en andere weetjes over Rock Werchter 2017

77 groepen, 240 douches, 48 km hekwerk en andere weetjes over Rock Werchter 2017

Festivalgangers uit 112 landen hebben dit jaar een ticket voor Rock Werchter gekocht. 77 groepen zullen de komende vier dagen de pannen van het dak spelen. Het festival heeft 200 chemische toiletten voorzien en 240 douches moeten ervoor zorgen dat de feestvierders toch nog wat fris voor de dag komen. Dat en andere weetjes over Rock Werchter 2017 leest u hier.

- De top 5 van landen waar de meeste tickets aangeschaft werden, zijn België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Het festival is trouwens helemaal uitverkocht.

- Elke festivaldag zullen er 88.000 concertgangers aanwezig zijn.

- Dit jaar spelen 77 groepen op het festival, waarvan 13 Belgische.

- Drie groepen zingen in het Nederlands: Bazart, Het Zesde Metaal en Tourist LeMC.

- De meeste groepen zijn afkomstig uit de VS (26) en het VK (23).

- Lorde heeft de meeste kilometers moeten malen: zij komt van Auckland, Nieuw-Zeeland.

- Chrissie Hynde van The Pretenders is met haar 65 jaar de oudste performer, Declan McKenna (18) de jongste. The Pretenders staan overigens voor het eerst in 30 jaar nog eens op de affiche.

- Twee groepen (Savages en Warpaint) hebben een volledig vrouwelijke bezetting.

- Op Rock Werchter zijn er dagelijks 7.000 medewerkers aan de slag die grotendeels afgevaardigd zijn door 157 verenigingen.

- Op het festival staan er 48km hekwerk (Heras), 39.000m² houten vloer en 41.000m² andere vloerbedekking621 cabines, 648 vacuüm toiletten en 200 chemische toiletten240 douches en 75.000m² staalplaten.

- Het hoofdpodium werd ontworpen voor de MDNA-tournee van Madonna en bestaat onder meer uit 350 ton zwart staal als basis voor de torens en dak, 120 ton vloer en bevat ook 16.000 liter water als ballast.

- De Belgische elektropopgroep Tout Va Bien heeft vandaag om 13 uur in The Barn Rock Werchter geopend. Het Zesde Metaal was om 13.30 uur de eerste groep op de main stage.

Nieuwigheden

Nieuw dit jaar in het festivalpark is The Slope: een hellende constructie ontworpen door het Collectief Onkruid. The Slope heeft een lengte van 55 meter en is 31 meter breed en biedt een prachtig uitzicht over het festivalpark. Eveneens nieuw is het paviljoen Apero waar allerlei drankjes en hapjes kunnen genuttigd worden.

Bij de ingang staat een grote mechanische zonnebloem opgesteld met 2,6 kWh zonnepanelen. De organisatoren gebruiken de opgewerkte energie voor het opladen van smartphones.

Veiligheidsmaatregelen

Omwille van de terreuraanslagen van de afgelopen maanden zijn er voor deze editie heel wat bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werden er betonblokken geplaatst op de invalswegen naar het festivalterrein en is er een veel grotere aanwezigheid van politieagenten dan voorheen.

In geval van problemen zullen alle festivalgangers in het kader van het project B-Alert voor het eerst ook geïnformeerd worden via een sms. De organisatoren en veiligheidsdiensten werken hiervoor samen met de operatoren. Vandaag werd het systeem al even uitgetest en kregen circa 100.000 mensen op en rond de festivalweide een sms.

Veiligheidsmaatregelen

Geen grote problemen

Door de gespreide aankomst van de festivalgangers - woensdag arriveerden al 20.0000 personen op camping The Hive - en het feit dat velen ondanks de aangekondigde staking toch met een bus van De Lijn afzakken, verloopt het verkeer naar Werchter volgens burgemeester Dirk Claes (CD&V) redelijk vlot. Hij schat dat er momenteel al 35.000 van de 50.000 voorziene campingplaatsen ingenomen zijn.

Ook de toegang tot het festivalweide waar iedereen de metaaldetectoren moet passeren en de rugzakken gecontroleerd worden, verloopt vlot. De traditionele feestavond op The Hive verliep ook zonder grote problemen. Het Rode Kruis diende zo'n 100-tal personen te verzorgen, waarvan er twee naar het ziekenhuis werden overgebracht.

Sensibiliseren tegen spoorlopen

Spoornetbeheerder Infrabel trekt deze zomer trouwens naar muziekfestivals om festivalgangers te sensibiliseren tegen spoorlopen. Een eerste actie vindt plaats naar aanleiding van Rock Werchter, zegt Infrabel.

Wie met de bus naar Rock Werchter trekt, kan aan het station van Leuven aangesproken worden door een goochelaar. "Tijdens een interactieve act goochelt die als het ware met het leven van de festivalganger", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. De spoornetbeheerder wil de betrokkene zo duidelijk maken dat spoorlopen levensgevaarlijk is.

Infrabel denkt deze zomer zes à zeven festivals aan te doen. Vanaf het festival van Dour (12-16 juli) pakt het de sensibiliseringscampagne iets groter aan met de inzet van 'The Box', een moduleerbare container die ingekleed zal worden om de festivalgangers zo goed mogelijk aan te spreken. Vorig jaar maakte Infrabel voor het eerst van een muziekfestival gebruik om zijn veiligheidsboodschap te verspreiden, toen met een actie in het station in Kiewit naar aanleiding van Pukkelpop.

Sensibiliseren tegen spoorlopen