© Walter Saenen - WAS

Twee middeleeuwse gewaden uit Maaseik erkend als Vlaams topstuk

Twee Angelsaksische gewaden die bewaard worden in de kerkschatten van de Sint-Catharinakerk in Maaseik, zijn door de Vlaamse overheid erkend als Vlaams topstuk. Maaseik is nu in het bezit van vier Vlaamse topstukken, aangezien ook het achtste-eeuwse handschrift de Codex Eyckensis en een tiende-eeuws evangeliarium tot de Topstukkenlijst behoren. Dat meldt de stad Maaseik donderdag in een persbericht.

De Vlaamse overheid wil met het Topstukkendecreet zeldzame en onmisbare topstukken beschermen. Er wordt een beperkte lijst opgesteld van werken die in Vlaanderen bewaard moeten blijven, voor hun bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. Enkel meesterwerken die beantwoorden aan strenge selectiecriteria, komen in de Topstukkenlijst.

Maaseik was al in het bezit van twee topstukken en krijgt er nu opnieuw twee bij: de Casula en het Velamen, twee gewaden uit de achtste of negende eeuw. “De Casula bestaat uit verschillende soorten luxestoffen”, aldus schepen Myriam Giebens (Vooruit). “Men kan het omschrijven als een lappendeken van vroegmiddeleeuwse stoffen, gecombineerd met stoffen uit Venetië uit de 13de-14de eeuw. De oudste stukken zijn zorgvuldig geweven stroken met goudbrokaat, versierd met pilaarbogen en medaillons.”

Het tweede gewaad, het Velamen, is naast Casula ook een heel fragiel stuk textiel. “Het bestaat uit twee lange stukken zijde die aan elkaar bevestigd zijn met purperen draad”, aldus Giebens. “Ook dit stuk kunnen we dateren in de vroege middeleeuwen. Het is net zoals de Casula geweven met de eeuwenoude kaartweeftechniek en versierd met goudbrokaat. De afwerking bestaat uit 71 koperen knopjes, glazen kralen en parels.”

De Casula en het Velamen pronken voortaan dus ook op de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat betekent dat er voor deze topstukken restauratiesubsidies aangevraagd kunnen worden. Bovendien moet er een voorafgaandelijke toelating gevraagd worden om het stuk buiten Vlaanderen te kunnen brengen.

De volledige lijst van de Vlaamse Topstukken is terug te vinden op www.kunstenenerfgoed.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer