En dat vlak voor laatste schooldag: gecontesteerde scholenhervorming van tafel geveegd

© sbr

Een scholenhervorming binnen de scholengroep Sint-Michiel komt er voorlopig niet. De raad van bestuur merkt dat er te weinig maatschappelijke draagvlak is voor de hervorming. In de Broederschool werd er donderdag alvast een feestje gebouwd.

Bert Feys

De voorbije weken lieten leerlingen en leerkrachten binnen de scholengroep Sint-Michiel duidelijk hun ongenoegen merken over het hervormingsplan dat scholengroep Sint-Michiel begin deze maand op tafel legde. Hoogtepunt was een grote betoging in het centrum van de stad. Nu lijkt de raad van bestuur toch te zwichten onder de druk.

“We stellen vast dat er op dit moment te weinig maatschappelijk draagvlak is om de reorganisatie zoals voorgesteld uit te voeren. We zwichten niet onder de druk, maar het is onze uitdrukkelijke wens om het onderwijs weer in de kern van het debat te plaatsen met de juiste focus: grote zorg voor de leerlingen die aan onze scholen zijn toevertrouwd”, aldus Jan-Vincent Lefere, voorzitter van de scholengroep. De raad van bestuur veegt nu het verhaal over de vier campussen van tafel. Vanaf 15 augustus gaat de scholengroep in gesprek met de leerkrachten en de ouders. “We zijn ervan overtuigd dat het voorbereidende werk toch zijn vruchten zal afwerpen.”

Positief, maar afwachten

Terwijl de raad van bestuur in aanwezigheid van de directies van de tien scholen uitleg gaf over de nieuwe wending in het verhaal, wachtten een tiental leerkrachten van verschillende scholen hun uitspraak af. “Dit is positief, maar we wachten af. We zijn blij dat de raad van bestuur merkt dat het vertrouwen compleet weg is bij de leerkrachten en de ouders. We blijven alert”, zegt Johan Strobbe, leraar aan het Klein Seminarie.

© sbr

in de Broederschool, de school die dreigde te verdwijnen binnen de scholenhervorming, stond gisterenmiddag al een feestje gepland. “We nodigden top-dj Robert Abigail uit om de leerlingen en de leerkrachten op het einde van het schooljaar een hart onder de riem te steken. We hadden de uitspraak niet verwacht en genieten nu nog meer van het feestje”, zegt Arne Cools, leerkracht binnen de school.

© sbr

De leerlingen van de Broederschool merkten donderdag dat de opluchting bij de leerkrachten van hun school heel groot is. “Ze zijn plots veel blijer. De voorbije weken werd er veel over die hervorming gebabbeld, ook bij de leerlingen. De Broederschool mag niet verdwijnen”, zegt Alexandra Haven van het vierde middelbaar. Voor Qiana Leenknecht is het nieuws over het afvoeren van de schoolhervorming een leuk afscheidscadeau. “Ik ga straks weg van de Broederschool, maar zal deze school nooit vergeten. Ik ben opgelucht dat ze kan blijven bestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen