"We hebben niets te verbergen: directrice kreeg financiële beloning omdat ze extra hard werkte"

De vzw Solentra heeft niets te verbergen en bevestigt volledig het vertrouwen in directrice Geertrui Serneels. Dat laat de hulporganisatie, die jonge vluchtelingen psychologisch begeleidt, vrijdag weten in een reactie op berichtgeving in De Standaard en Het Nieuwsblad over hoge vergoedingen en een nog hogere bonus voor de directrice.

Marjan Justaert

Volgens een ex-werknemer die anoniem wil blijven, krijgt Solentra terecht pluimen voor zijn werk, “maar intern zijn enkele zaken aan de gang die hoogst bedenkelijk zijn”. “Zo keert directrice Geertrui Serneels zichzelf bovenop haar loon als psychologe, jaarlijks een vergoeding van 24.000 euro uit als secretaris van de raad van bestuur.” De vzw ontkent dat de directrice "zichzelf" uitkeert. "Alle vergoedingen zijn officieel en werden goedgekeurd door de raad van bestuur", luidt het. "Dat gebeurde open en formeel."

Er is ook sprake van een performantiebonus van 35.000 euro die Serneels zich eind december vorig jaar liet overschrijven. "Dit was een beslissing van de raad van bestuur en is geen 'bonus'", aldus de vzw. "Wel is het een oprechte blijk van waardering voor de tomeloze inzet van Geertrui Serneels."

Volgens de vzw was 2016 een jaar waarin de directrice "extra hard" heeft gewerkt. "De raad van bestuur wil Geertrui motiveren om haar job bij Solentra te blijven doen, vandaar deze financiële beloning. We staan daar nog steeds achter, ze verdient het en we hopen dat ze zich even actief en dynamisch voor Solentra en de vluchtelingenkinderen blijft inzetten."

De vzw onderstreept dat Serneels ook voor bijkomende inkomsten zorgt. "Alle opbrengsten van opleidingen, trainingen en begeleidingen die ze geeft, zijn inkomsten voor Solentra." Ten slotte wordt erop gewezen dat de leden van de raad van bestuur "op geen enkele manier" vergoed worden voor hun inzet en geen verplaatsingsonkosten krijgen.

Arnaud Verstraete (Groen), die mee de Samusocial-affaire aan het rollen bracht, eist een doorlichting. “Solentra levert fantastisch werk, maar dat betekent niet dat dergelijke hoge vergoedingen verantwoord zijn. Dit moet doorgelicht worden. Subsidies en giften moeten maximaal bij de doelgroep terechtkomen, niet bij de directie”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen