Direct naar artikelinhoud

Rudy De Leeuw (ABVV): "De regering maakt er een potje van. Het pensioen wordt ongeloofwaardig"

Deze voormiddag vond een militantenactie plaats op het Brusselse Rouppeplein. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw sprak er de honderd aanwezigen toen.

"De regering heeft er een potje van gemaakt. Het pensioen wordt ongeloofwaardig." Dat zegt Rudy De Leeuw, ABVV-voorzitter. De socialistische vakbond strijdt ook deze zomer, aan de hand van verschillende acties, voor een duurzaam pensioenbeleid. Doel: de geesten van burgers en politici scherpen tegen de start van het nieuwe parlementaire jaar.

"Een duurzaam pensioenbeleid? Dat betekent dat werknemers en ambtenaren weten wat ze op het einde van de rit mogen verwachten en dat er solidariteit is tussen werknemers en ambtenaren en met de zwakkeren", zei De Leeuw vandaag op een persconferentie.

Het voornaamste probleem voor het ABVV: de wettelijke pensioenen in de privé zijn te laag. De hervormingen die de regering voorstelde, veranderen daar niets aan. De vakbond wijst onder meer op de regeringsbeslissing om te snijden in de werkgeversbijdragen, met 7,4 miljard euro. "Daarmee zou men ook elke gepensioneerde 300 euro per maand meer hebben kunnen geven", aldus de socialisten. Het pensioenbeleid van minister Daniel Bacquelaine komt erop neer dat "de pensioenen gebruikt worden om de begroting bij te passen".

Een pensioen met punten brengt onzekerheid en fundamentele onrechtvaardigheid met zich mee. De kostprijs van het systeem (38 miljoen euro) zou gebruikt kunnen worden om zwaar werk te financieren
Robert Vertenueil, algemeen secretaris ABVV

Grote pensioenkloof

Ook het argument van de onbetaalbaarheid van de pensioenen snijdt volgens de vakbond geen hout: Duitsland (39% van de sociale uitgaven) en Ierland (30%) zijn de enige EU-lidstaten die minder uitgeven aan pensioenen dan ons land (40%). Per inwoner wordt in ons land 2.400 euro betaald voor het pensioen, in Nederland is dat bijvoorbeeld 3.157 euro.

Ook andere regeringsmaatregelen werden gehekeld, zoals de lineaire verhoging van de pensioenleeftijd, de verstrenging van de voorwaarden voor vervroegd pensioen, de indexsprong en de afbouw van de gelijkgestelde periodes. "De gevolgen zijn zichtbaar: een toenemende armoedekloof, zeker bij de vrouwen", zei De Leeuw.

Surrealisme à la belge

Van het maandag aangekondigde puntensysteem verwacht het ABVV evenmin heil. "Het is surrealisme à la belge", aldus algemeen secretaris Robert Vertenueil. "Zowel de administratie als de academische wereld zegt dat er geen nieuw systeem moet komen. Het brengt veel onzekerheid en een fundamentele onrechtvaardigheid met zich mee. De kostprijs van het puntensysteem (38 miljoen euro) zou gebruikt kunnen worden om zwaar werk te financieren."