Roma-zigeuners kraken opnieuw drie huizen in Gent, eigenaars staan machteloos

In Gent hebben Roma-zigeuners drie huizen gekraakt, dat meldt VRT. De eigenaars en de politie staan machteloos omdat de wet nog niet is aangepast.

pom

Het gaat om huizen in de Provenierstersstraat, de Peperstraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat in Gent . Het zijn panden die binnenkort verbouwd worden. Alexander De Cuyper, een van de eigenaars, werd donderdag door zijn buren gebeld met de boodschap dat er zich een tiental krakers in zijn huis bevindt.

“Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan”, getuigt De Cuyper bij VRT. “Daar stelde ik vast dat zowel in mijn huis als in dat ernaast krakers verblijven.” De krakers zouden volgens de eigenaar ook de sloten hebben veranderd. De Gentenaar heeft onmiddellijk de politie verwittigd. “Zij zijn ter plaatse geweest, maar kunnen niets doen. ‘Het is nu eenmaal de wet’, zeiden zij. We hebben met onze eigen ogen gezien dat de krakers de sloten aan het vervangen zijn.”

“We hebben vastgesteld dat er zich een zestiental personen in het pand bevinden. Gonzalez. “Onze mensen hebben de nodige vaststellingen gedaan. Nu is de wijkdienst en de sociale dienst van de stad Gent aan het bemiddelen. Het resultaat daarvan is nog niet bekend”, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie.

© Photo News

Nog veel meer kraakpanden

Gents burgemeester Daniel Termont (SP.A) zegt dat er nog veel meer panden gekraakt worden in zijn stad. “Zeker een tiental. Maar niet iedereen licht de pers in. Het gaat ook niet altijd om Roma. Er zitten ook anarchisten bij de krakers”, zo zegt hij. “Het zal zeer goed zijn als er eindelijke een wet komt die de politie toelaat op te treden. Al zal dat niet meteen kunnen. Volgens het nieuwe voorstel zouden de krakers toch weer een week krijgen eer ze moeten opkrassen.”

Aanpassing in wet beloofd

Maar die wet is er dus nog niet. De eigenaars en de politie staan voorlopig nog machteloos omdat de wet op kraken niet is aangepast. Die aanpassing was door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beloofd tegen Pasen, maar is er nog altijd niet. Volgens de nieuwe wet, zal het gerecht sneller kunnen beslissen om krakers te laten uitzetten.

Blij” met dit incident

“Ik ben een beetje “blij” met dit incident”, zegt Egbert Lachaert (Open VLD). “Ik was in april de eerste om een wetsvoorstel in te dienen die het wel mogelijk maakt krakers te verdrijven. Normaal moest het voorstel afgelopen dinsdag al zijn goedgekeurd in de Commissie Justitie. Het voorstel houdt in dat de politie wel krakers uit panden kan zetten. Zowel bewoonde als onbewoonde panden. Helaas voerde de oppositie een vertragingsmanoeuvre uit. Zo hebben ze voor volgende week een hoorzitting gepland met de magistratuur en met de Brusselse Huurdersbond. Maar ik denk dat het actuele voorval van Gent iedereen zal doen inzien dat we niet meer mogen dralen. Ik verwacht een positieve commissiebeslissing op de tweede dinsdag van juli.”

Heisa in maart

De belofte om de wet te wijzigen kwam er na de heisa die in maart van dit jaar ontstond nadat een Gents koppel dat in Vietnam verblijft had vastgesteld dat hun huis gekraakt was door enkele Roma-gezinnen. De vrederechter gaf de Roma gisteren nog twee weken de tijd om te vertrekken. Volgens de nieuwe wet, zal het gerecht sneller kunnen beslissen om krakers te laten uitzetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen