Limburg pakt uit met actieplan voor de maakindustrie

Veertien werkgeversorganisaties, universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen hebben een actieplan uitgedacht om de Limburgse maakindustrie sterker te maken. Door middel van verschillende projecten waar bedrijven aan kunnen deelnemen, moet de maakindustrie op allerlei vlakken kunnen evolueren naar slimme en innovatieve bedrijven. Dat melden de partners tijdens een persmoment in Hasselt.

Veertien partners, waaronder KU Leuven, Ondernemersplatform Limburg, LRM en de werkgeversorganisaties, vroegen zich af hoe ze de Limburgse maakindustrie sterker kunnen maken. Om die vraag te beantwoorden, hielden de partners een marktbevraging bij 200 Limburgse maakbedrijven. “Want om competitief te blijven moeten de Limburgse maakbedrijven evolueren naar slimme en innovatieve bedrijven”, klinkt het.

Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat Limburgse ondernemer optimistisch is, maar toch ook enkele valkuilen ziet. “Zo beseffen bedrijven wel het belang van internationalisering, maar benutten ze dat onvoldoende”, aldus Hans Versmissen van Innovatiecentrum Limburg. “Ook de technologische revolutie, ook wel gekend als Industrie 4.0, is hen niet onbekend, maar het merendeel ervaart dit niet als een bedreiging.”

Om de Limburgse maakindustrie, die 40.000 mensen tewerkstelt in Limburg, te helpen evolueren, bieden de veertien partners hun diensten en ondersteuning aan binnen verschillende projecten. Zo kunnen bedrijven zich inschrijven om deel te nemen aan projecten die onder meer aan ervaringsuitwisseling doen, die bedrijfseconomisch advies verlenen, die de internationalisering van Limburgse bedrijven helpen bevorderen en die workshops en begeleiding op maat bieden.

Elk van de veertien partners staat in voor meerdere projecten. “Het is belangrijk dat de Limburgse maakindustrie met succes de transitie naar Industrie 4.0 kan maken”, zegt gedeputeerde van Economie, Erik Gerits (CD&V). “Samen met de socio-economische partners bieden we de bedrijven een omgeving aan waarin we de uitdagingen samen aanpakken en de opportuniteiten maximaal benutten.”

Een overzicht van de projecten en van de partners die ze organiseren, is te vinden op www.slimmemaakindustrie.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer