Een jaar na haar veelbesproken exit uit ‘Familie’ blikt June terug op haar rol: “Sommige haatreacties waren heel extreem”

© Familie

Het 25ste seizoen van Familie eindigde vorig jaar letterlijk met een knal. June Van Damme, één van de meest gehate soappersonages in onze vaderlandse televisiegeschiedenis, werd koelbloedig neergeschoten door Cédric. Een jaar later blikt Katrien De Becker, de actrice die de rol van June vertolkte, met veel enthousiasme terug op die omstreden rol. “Al heb ik het nog niet echt gemist, als ik eerlijk mag zijn.”

jdb

Het personage van June Van Damme - in de volksmond ook wel ‘de bitch’ genoemd - zou oorspronkelijk maar een halfjaar meegaan. “De scenaristen hadden iemand nodig die het hoofdpersonage Peter Vandenbossche in het nauw wou drijven en VDB Electronics omver wou gooien. Maar na enkele maanden bleek dat er eigenlijk veel meer in het personage zat. En zo kregen de kijkers stilaan een June te zien met een gebrek aan empathisch vermogen. Iemand met een grote angst om niet aanvaard te worden en die na verloop van tijd haar heil zocht in extremen. Wanneer haar huwelijk met Peter dan ook nog eens op de klippen loopt, wil ze zich wreken op de familie Vandenbossche. Met alle gevolgen van dien”, legt Katrien De Becker uit.

Ze werd door de jaren heen een grondig gehaat personage bij Familiekijkend Vlaanderen. Maar op straat kreeg ze gelukkig nooit haatreacties te horen “Ik ben nooit nageroepen omwille van mijn rol in ‘Familie’. Integendeel: ik kreeg zelfs heel veel complimenten. De mensen die me aanspraken, vertelden me vaak dat ik in het echt helemaal anders ben dan op televisie”, vertelt De Becker.

© Familie

Extreme haatreacties

Op sociale media waren er dan weer heel wat extreme reacties te horen. “Maar ik ben niet echt een computerfreak, veel van die reacties zijn dus aan mij voorbij gegaan. Ik hoorde wel van collega’s dat er heel wat lelijke en extreme dingen werden geschreven over mijn personage. Dat zijn berichten die je liever niet leest. Maar voor mij was het wel een bevestiging dat de kijkers volledig mee waren met het verhaal. Een teken dat ik mijn rol goed vertolkte.”

LEES OOK. De meest opmerkelijke en bizarre overlijdens in Familie: kan u zich deze 5 nog herinneren?

© Familie

Theater

Een jaar na haar veelbesproken exit blikt De Becker tevreden terug op haar tijd bij ‘Familie’, waar ze acht seizoenen de rol van June vertolkte. “Toch heb ik het nog niet gemist, moet ik eerlijk toegeven. Ik wist al een jaar op voorhand dat er een einde ging komen aan mijn rol. Zo gaat dat nu eenmaal in ons vak: je wéét nu eenmaal dat een rol altijd tijdelijk is. Bovendien was mijn werk in ‘Familie’ geen fulltime bezigheid. Ik had een gemiddelde van tien draaidagen per maand, dus ik hield me ook nog vaak bezig met theater. Wel mis ik de mensen die er vast werken: het schminkpersoneel, de regisseurs, de cameramensen ... De sfeer was er steeds heel erg fijn.”

Tegenwoordig focust De Becker zich voltijds op het theaterwerk. “Zo trokken we onlangs nog met het poppentheater Thieret naar Duitsland, waar we trouwens niet onopgemerkt zijn gebleven. Ook trek ik al drie jaar door Vlaanderen met een monoloog over pestproblematiek bij jongeren. Daarnaast heb ik ook nog een stuk lopen met theatergezelschap M uit Mechelen en spreek ik ook regelmatig televisiereclames in.”

“Ik moet toegeven: het is soms dubbel zo hard werken dan vroeger, maar ik verbreed er wel mijn horizon door. En soms heb ik gelukkig ook meer tijd voor mijn kinderen, die intussen twaalf en dertien zijn”, zegt De Becker.

LEES OOK. De 5 opmerkelijkste seizoensfinales uit de geschiedenis van ‘Familie’

Maar tijd om ook nog elke dag ‘Familie’ te volgen, is er dus niet meer. “Al hoor ik soms nog van Braam (Verreth, de acteur die de rol van Simon vertolkt, nvdr.) wat er zich momenteel allemaal afspeelt. En uiteraard ga ik wel nog naar de seizoensfinale kijken, al zal dat uitgesteld moeten gebeuren. Het zal behoorlijk spannend worden, denk ik.”

© Familie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen