Direct naar artikelinhoud
Gent

Roma kraken opnieuw huizen, politie staat machteloos: "Wet laat ons niet toe op te treden"

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a).

In Gent zijn drie huizen gekraakt door Roma. Het gaat om huizen in de Provenierstersstraat en de Peperstraat. "De wet laat ons nu gewoonweg niet toe om op te treden, en de beloofde nieuwe wet is er nog niet", reageert Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a).

Een tiental Romazigeuners hebben sinds gisteren twee huizen in de Proveniersterstraat in Gent gekraakt. Een van die panden wordt binnenkort gerenoveerd en was wel degelijk bewoond. Een kotstudente had een huurovereenkomst met de eigenaars van het huis. Ze was eerder deze week vertrokken en de Roma maakten van de gelegenheid gebruik om het pand, en dat van de buren, te betrekken. Ook wat verderop, in de Peperstraat, wordt een huis gekraakt.

De eigenaars verwittigden meteen de politie, maar die staat momenteel machteloos. Ze kregen de raad om een advocaat in de arm te nemen en gerechtelijke stappen te ondernemen. Het verhaal doet terugdenken aan het gekraakt herenhuis van de Holstraat in Gent. Terwijl de eigenaars in het buitenland verbleven, trok een grote familie Romazigeuners hun huis binnen. Pas op bevel van de vrederechter konden die na ruim twee weken pas het huis verlaten.

Het gekraakte pand in de Provenierstersstraat in Gent.

Nieuwe wet

"De situatie is sinds het geval van de Holstraat nog niet veranderd", zegt Termont. "Er wordt nog altijd gekraakt omdat de federale regering en het parlement niet doen wat ze beloofd hadden. De federale minister van Justitie had beloofd dat er tegen Pasen een oplossing zou zijn. De wet laat het ons nu gewoonweg niet toe om op te treden. De eigenaar kan niet anders dan naar de vrederechter stappen."

Termont wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe wet komt. "We zouden zo snel mogelijk een goed nieuw wetsvoorstel nodig hebben. In het nieuwe voorstel is de termijn ook acht of tien dagen, waardoor we ook niet onmiddellijk zullen kunnen optreden, maar dat is een andere discussie. Wij zitten helaas in de oppositie. Wij hadden vanuit de sp.a een voorstel ingediend, maar daar heeft de meerderheid niets mee gedaan."

Archieffoto van de vorige kraak in Gent, in maart.
'Wij zitten helaas in de oppositie. Wij hadden vanuit de sp.a een voorstel ingediend, maar daar heeft de meerderheid niets mee gedaan'
Daniël Termont (sp.a)

N-VA reageert dat de regeringspartijen wel degelijk een wetsvoorstel hebben dat kraken bestraft en er voor zorgt dat eigenaars veel sneller hun pand terugkrijgen. "Intussen werd er advies gevraagd aan de Raad van State waaraan tegemoet gekomen werd. Het is dus volslagen onbegrijpelijk dat oppositie dit blijft vertragen", aldus de N-VA in een persbericht. "De meerderheidspartijen wilden het vorige week gestemd zien, maar oppositie wou absoluut hoorzittingen terwijl overduidelijk is dat de problematiek spoedig moet aangepakt worden zoals het voorbeeld vandaag bewijst."