© Shutterstock

Oververmoeid ruzie maken met je partner is slecht voor de gezondheid

Ruzie maken met je partner terwijl jullie allebei heel erg moe zijn is niet goed voor de gezondheid. De combinatie ruzie én slaaptekort zorgt voor meer stress, opwinding en ontstekingsreacties, wat dan weer gelinkt kan worden aan cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en artritis.

elvh

Een Amerikaanse studie onderzocht verschillende koppels. Er werden bloedstalen genomen, er werd bijgehouden hoeveel uur ze de nacht ervoor hadden geslapen en er werden problemen en cases op tafel gegooid die bij de koppels snel voor conflict zorgen.

De combinatie ruzie én slaaptekort zorgt voor meer stress, opwinding en een lichte toename van cytokine, een eiwit dat de immuniteit regelt en een rol speelt bij ontstekingsreacties.

Hoe minder uren slaap, hoe vijandiger de koppels tegen elkaar deden. Minder dan zeven uren slaap de twee nachten ervoor, zorgden ervoor dat de ruzies sneller escaleerden. Dit is vooral het geval wanneer de beide partners minder hadden geslapen. Ook de manier van ruzie maken heeft effect op de gezondheid. Het conflict op een kalme, effectieve en open manier proberen op te lossen zorgde bij de koppels die zelfs minder geslapen hadden dan toch weer voor een daling van de ontstekingsreacties.

Natuurlijk zal één oververmoeide en oververhitte discussie over de schoonouders er niet voor zorgen dat je gevoeliger bent voor een hartaanval of diabetes, maar een chronisch gebrek aan slaap in combinatie met alles wat stress veroorzaakt, is toch echt niet goed voor de gezondheid. "Oververmoeid ruzie maken zorgt voor een kleine toename van de ontstekingsreacties. Als dat echter heel lang blijft hangen en aanslepen, kan dat toch wel oorzaak zijn van een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes of artritis", schrijft Janice Kiecolt-Glaser, onderzoeker aan het Ohio State Wexner Medical Center waar de studie werd uitgevoerd.

We hebben dus altijd geleerd om nooit met ruzie te gaan slapen, maar oververmoeid het conflict oplossen is dus toch ook geen goed idee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer