Direct naar artikelinhoud
UGent

UGent zet deur open voor rector Van de Walle

Rik Van de Walle, gedoodverfd favoriet om de nieuwe rector van de UGent te worden.Beeld BELGA

De uitweg uit de impasse aan de UGent is in zicht. De raad van bestuur besliste dat de rector voortaan met een gewone meerderheid kan worden verkozen. Dat zet de deur open voor gedoodverfd favoriet Rik Van de Walle.

De rectorsoap houdt de Gentse universiteit al maanden in de ban. Na de eerste cyclus van vijf stemrondes gaf kandidatenduo Guido Van Huylenbroeck- Sarah De Saegher er eind mei de brui aan. Maar ook zonder tegenkandidaten slaagden slaagden Rik Van de Walle en zijn running mate Mieke Van Herreweghe er in de twee daaropvolgende rondes niet in om een tweederdemeerderheid achter zich te krijgen. Nadat zij in de zevende stemronde op 60,34 procent van de stemmen strandden, werd beslist dat de raad van bestuur een uitweg moest vinden.

Vandaag zat die raad urenlang samen om de knoop te ontwarren. De tweederdemeerderheid volledig afschaffen was voor sommige bestuurders een brug te ver. Zij beschouwen die voorwaarde als hét kenmerk van de pluralistische universiteit, die ervoor moet zorgen dat een rector steeds een groot draagvlak heeft.

'Ik sluit zeker niet uit dat wij zullen deelnemen aan de volgende cyclus'
Rik Van de Walle

Daarom koos de raad van bestuur voor een compromis: de verkiezingscyclus bestaat voortaan maximaal uit drie stemrondes. Wanneer meer dan twee duo's kandidaat zijn, blijft de tweederdemeerderheid behouden in de eerste twee stemronden. Vanaf de derde ronde volstaat een gewone meerderheid van de helft plus één. Wanneer er één of twee duo's zijn, moet enkel in de eerste ronde een tweederdemeerderheid behaald worden.

September

Het verkiezingsproces wordt in september hervat. De beslissing van de raad van bestuur speelt in de kaart van Van de Walle. Als hij opnieuw opkomt, wordt hij – al dan niet na meerdere rondes - wellicht rector. Het is echter nog niet zeker dat Van de Walle kandidaat blijft. "Ik sluit zeker niet uit dat wij zullen deelnemen aan de volgende cyclus, maar ik kan dat nog niet bevestigen", reageert hij.  Of er nog andere kandidatenduo's opstaan, is nog niet duidelijk. De namen van professoren Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets circuleren al langer, maar zij laten voorlopig niet in hun kaarten kijken.

Twitter bericht wordt geladen...

"De universiteit heeft een wijze beslissing genomen", zegt professor Carl Devos. Hij wijst erop dat de UGent de komende jaren nog een belangrijke discussie over het reglement wacht. "We moeten beslissen of we ook bij toekomstige rectorverkiezingen vasthouden aan de tweederdemeerderheid, en of we inderdaad naar het Leuvens systeem van meerdere vicerectoren gaan."