Beelden vrijgegeven van reddingsactie gekapseisde zeilboot, politie bevestigt oorzaak drama

Voor de Belgische kust, ter hoogte van Oostende, is zaterdagochtend een zeiljacht met zes opvarenden gekapseisd. Zeker twee van hen, onder wie de bekende wedstrijdzeiler Frans Maas, zijn overleden. Drie anderen konden worden gered. “De zoektocht naar de zesde, een jongen van achttien, werd zaterdagavond definitief stopgezet”, zegt Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.

mtm, dji, vln

Het zeiljacht nam deel aan zeilwedstrijd The Light Vessel Race en kapseisde zaterdag iets voor 8.30 uur, tien mijl voor de kust van Oostende. Twee opvarenden konden worden opgepikt door een baggerschip dat in de buurt vaarde. Ondertussen werden vijf van de zes opvarenden gevonden. Minstens twee van hen, twee zeventigers, zijn overleden.

Een van de dodelijke slachtoffers is Frans Maas, een bekende jachtenbouwer en vermaard wedstrijdzeiler uit het Nederlandse Breskens (Zeeuws-Vlaanderen). De 79-jarige Maas zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden. Een baggerschip in de buurt kon drie drenkelingen redden. Onder hen is de kleinzoon van Frans Maas.

Alle opvarenden hadden de Nederlandse of Belgische nationaliteit. De drie overlevenden (allemaal Nederlanders) werden naar het AZ Sint-Jan in Brugge gebracht. Een van hen had onderkoelingsverschijnselen, maar de toestand van de drie is intussen stabiel.

Een opvarende is nog vermist, het gaat om een achttienjarige jongen. Er werd zaterdag een grootscheepse reddingsoperatie opgezet. Het gebied dat daarvoor was afgebakend, is meerdere malen helemaal doorzocht, maar zonder resultaat. De reddingswerkers vonden alleen zijn broek in het water. De zoekactie werd zaterdagavond rond 21.20 uur definitief stopgezet. “We hebben het gebied meerdere keren uitgekamd, de kans dat we hem nu nog vinden is zo goed als onbestaande”, aldus Gyssens.

Geen noodsignaal

De Light Vessel Race is een zeilwedstrijd van de Koninklijke Jachtclub in Zeebrugge. Toen de wedstrijd ’s middags afgelopen was, had nog één deelnemer zich niet opnieuw aangemeld. Nadat een nabijgelegen schip twee personen na de middag uit het water haalde, bleek het al snel om de opvarenden van dat jacht te gaan.

Het schip, de Capella uit het Nederlandse Breskens, stuurde geen noodsignaal uit, wat doet vermoeden dat het voorval snel moet zijn gegaan.

Politie bevestigt: jacht gekapseisd door kielbreuk

Zaterdagavond verklaarden de drie overlevende van het gekapseisd zeiljacht Capella dat de kiel van hun boot afgebroken was. De federale politie bevestigt dat. “Het onderzoek loopt nog, maar ondertussen kunnen we inderdaad bevestigen dat er een kielbreuk was, waarna het jacht vrijwel meteen kapseisde.”

De drie overlevenden konden worden opgepikt door een helikopter. Zij wisten zich op de romp van het jacht te hijsen. Het gaat om twee Nederlanders en een Bruggeling. De twee opvarenden die in het water werden teruggevonden zijn twee zeventigers uit Breskens in Nederland. Zij waren overleden. Het jacht is ondertussen geborgen. Het ligt aan een kade in de haven van Oostende, waar nog verder onderzoek wordt uitgevoerd.

Koninklijke familie

Normaal gezien was er zaterdag een grootschalige reddingsoefening gepland op een stuk strand in Westende, dat de hele dag verboden terrein was voor de gewone strandganger. Aan die reddingsoefening zouden ook koning Filip, koningin Mathilde, prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore deelnemen, maar de oefening is nu afgelast.

De koninklijke familie heeft wel een demonstratie van de reddingsdiensten bijgewoond op het strand van Middelkerke. De demonstratie-oefening maakte deel uit van de viering van het 35-jarige bestaan van de Intercommunale Kustreddingsdiensten (IKWV). In het scenario van de oefening komen drie jongeren met een kajak op zee in de problemen. De beste zwemmer van de drie springt het water in en kan aan de kust nog net alarm slaan voor hij in elkaar zakt. Daarop zou een grote reddingsactie op het water van start gaan.

De zwemmer die de kust bereikte, werd wel uit het water gehaald en op het strand gereanimeerd. Prinses Elisabeth mocht zelfs de reanimatie even overnemen. Het gezin kreeg uitleg door de hulpverleningsdiensten.

Na afloop van de oefening ontmoetten het vorstenpaar en de kinderen een delegatie strandredders en jobstudent-redders uit elke kustgemeente.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen