© Photo News

Geraint Thomas verbrodt gele droom van Tony Martin, Chris Froome deelt eerste tik uit aan concurrentie

Geraint Thomas is de eerste leider in de Tour de France van 2017. De 31-jarige Brit van Team Sky werkte de openingstijdrit van veertien kilometer in het Duitse Düsseldorf als snelste af en mag dus zondag in de gele leiderstrui van start. Stefan Küng (BMC) en ploegmaat Vasil Kiriyenka moesten respectievelijk vijf en zeven seconden toegeven. Chris Froome (Team Sky) deed de beste zaak van de klassementsrenners. Het natte parcours leidde tot valpartijen en dwong de Spanjaarden Alejandro Valverde (Movistar) en Jon Izagirre (Bahrain-Merida) tot opgave. Philippe Gilbert was de eerste Belg.

rahe

Nog voordat de eerste renners het startpodium mochten betreden, gingen de hemelsluizen in Düsseldorf al open. Gevolg: slipperige bochten en zelfs een glad startpodium. De eerste starter, de 22-jarige Elie Gesbert van Fortuneo-Vital Concept, mocht dat meteen aan den lijve ondervinden. De jongste renner in deze Tour slipte op het podium even weg, maar kon om 15u15 toch goed en wel aan zijn tijdrit beginnen. Logischerwijs zette Gesbert ook de eerste toptijd aan de aankomstlijn neer.

© EPA

Nog geen vijf minuten later moest Gesbert plaatsmaken op de hotseat voor onze landgenoot Tim Wellens. De Limburger van Lotto Soudal, doorgaans op zijn best in regenachtige omstandigheden, reed een sterke tijd, maar verklaarde achteraf dat hij toch geen risico’s had genomen in de bochten. De eerste echte richttijd, 16:21 kwam op naam van hardrijder Andrey Grivko (Astana). De Oekraïner werkte de tijdrit liefst vijftien seconden sneller af dan Wellens. Sprinterstypes Nikias Arndt (Sunweb) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors) verrasten iets later allebei met een nog snellere tijd, maar lang duurde hun moment in de hotseat niet.

Ex-wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiriyenka (Sky) pakte uit met een ijzersterke laatste vier kilometer en mocht met zijn tijd van 16:11 wel een hele poos op de hotseat zitten. De prestatie van de Wit-Rus zou het begin zijn van een ware Team Sky-dominantie. Na Kiriyenka zouden immers ook Michal Kwiatkowski, met kopman Froome in de volgwagen, en Geraint Thomas de tijdrit razendsnel afwerken. Kwiatkowski kwam een handvol seconden te kort, Thomas ging nog eens zeven tellen sneller dan zijn Wit-Russische ploegmaat. Zijn eindtijd - 16:04 - was een serieuze optie op de ritwinst.

Ook helemaal aan het einde van de dag, toen de grote favorieten voor het eindklassement aan hun tijdrit begonnen, speelde de regenval in Düsseldorf nog steeds een essentiële rol. Tony Gallopin (Lotto Soudal) en George Bennett (Lotto NL-Jumbo) mochten dat met een schuiver in een gladde bocht ondervinden, maar het zwaarste slachtoffer van de dag was Alejandro Valverde. De schaduwkopman van Movistar schoof onderuit, maar raakte daarbij ook zwaar de afsluiting. Valverde had zichtbaar veel pijn en zou niet meer op de fiets stappen. De luxeknecht van Nairo Quintana werd afgevoerd en moest opgeven. Ook Ion Izagirre (Bahraion-Merida) moest de strijd staken na een val.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Die andere favorieten voor het eindklassement, Romain Bardet (AG2R), Richie Porte (BMC), Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Nairo Quintana (Movistar), hielden elkaar eigenlijk allemaal in evenwicht. Alleen drievoudig Tourwinnaar Chris Froome stak er met kop en schouders bovenuit en maakte daarmee de heerschappij van Team Sky compleet. Froome moest twaalf seconden toegeven op ploegmaat Thomas, maar pakte wel 35 seconden op Porte, 36 op Quintana, 39 op Bardet en 42 op Contador.

Toen zelfs thuisrijder Tony Martin (Katusha) en Zwitsers tijdritkampioen Stefan Küng (BMC) hun tanden stuk beten op de tijd van Thomas, werd duidelijk dat de 31-jarige meesterknecht van Froome de eerste gele trui zou mogen aantrekken. Een verrassing voor Thomas zelf, die er vooralsnog een pechseizoen heeft opzitten. In de afgelopen Giro mocht hij voor het eerst zijn kans gaan als kopman van de Britse superformatie, maar door een zware val kwam er al snel een einde aan zijn ambities. Thomas stoomde zich dan maar klaar voor deze Tour. Met succes, zo bleek in de openingstijdrit.

Zondag trekt de Tourkaravaan richting België. Tussen startplaats Düsseldorf en aankomstplaats Luik moeten de renners 203,5 - overwegend vlakke - kilometers overbruggen.

© AFP

Uitslag:

1. Geraint Thomas (GBr/SKY) de 14.0km in 16:04 (gem. 52.282154km/u)

2. Stefan Kung (Zwi/BMC) op 0:05

3. Vasil Kiryienka (WRu/SKY) 0:07

4. Tony Martin (Dui/KAT) 0:08

5. Matteo Trentin (Ita/QST) 0:10

Bekijk hier de volledige uitslag en alle klassementen!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen