Hier mag iedereen die het moeilijk heeft gratis shoppen bij de kruidenier

© loh

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Voor mensen die het financieel moeilijk hebben opent de Sint-Michielsbeweging in Kortrijk een sociale winkel met gratis producten. Het is al de tweede gelijkaardige zaak in de stad, waar de kinderarmoede gestegen is tot 17 procent.

Freddy Vermoere

De sociale winkels en kruideniers zitten in de lift. Voedselverdeelpunt De Vaart startte er vorig jaar één aan de Vaartstraat in Kortrijk. Nu opent de Sint-Michielsbeweging, een christelijke organisatie, eind september een tweede zaak.

Een garage aan de Heilige Geeststraat 2 wordt verbouwd tot winkel en ontmoetingsplaats. Een aannemer is al gestart met de werken.

“Ook ons onthaalhuis Emmanuel, dat ernaast ligt, wordt mee opgesmukt”, zegt coördinator Tine De Leeuw. “De kostprijs van de werken bedraagt 60.000 euro.”

Slepende ziekte

Wijlen priester Noël Bonte, die begin 2016 op 51-jarige leeftijd aan een slepende ziekte overleed, lanceerde de voorbije jaren binnen de Sint-Michielsbeweging het idee voor een sociale winkel. “Het was zijn laatste wens om daar werk van te maken, want hij vond de voedselbedeling zoals die nu bestaat te betuttelend”, zegt diaken Curd Fieux.

“Samen met Tine De Leeuw, priester Geert Goethals en een pak vrijwilligers staan we klaar om straks de winkel te openen en te bemannen.”

In de shop – die de naam Potpourri krijgt – zullen mensen met financiële problemen hun winkelwaar kunnen kiezen en gratis meenemen: van boter en confituur tot tandpasta en shampoo. “We zullen werken volgens het principe van de kruidenier van vijftig jaar geleden. De klant toont wat hij wil en de verantwoordelijke neemt alles uit de rekken.”

Puntensysteem

Al zal niet iedereen er zomaar koopwaar kunnen oppikken. “We bedienen alleen die mensen die doorverwezen zijn door ons eigen onthaalhuis Emmanuel of door andere armenorganisaties in de stad. We hanteren daarbij een puntensysteem op basis van objectieve criteria. Er is ook overleg met het OCMW”, aldus nog Fieux.

Hoeveel volk er in Potpourri langs zal komen, is nog niet duidelijk. “Met onze eigen Sint-Michielsbeweging organiseren we zelf al vele jaren een voedselbedeling waarbij we 140 gezinnen bereiken, goed voor 600 volwassenen en kinderen”, zo gaat Fieux verder.

Delhaize

“Vaak zijn dat mensen zonder papieren, ex-gevangenen of daklozen. Dat aantal zal wellicht nog fors toenemen door onze samenwerking met andere armenorganisaties.”

De Sint-Michielsbeweging koopt alle winkelwaar bij Delhaize. “Dat is voor ons de goedkoopste leverancier dankzij het gamma goedkope 365-producten. We beschikken daarvoor nu over een budget van 18.000 euro per jaar, maar we verwachten dat we meer nodig zullen hebben. We zijn afhankelijk van giften en bekijken nu hoe we nieuwe middelen kunnen vinden.”

www.sint-michielsbeweging.be/kortrijk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen