"SP.A lijdt mee schade door wanpraktijken bij PS waarvan ook wij gruwen"

Militanten en mandatarissen van de SP.A reageren geschokt op een electorale peiling die gisteren uitlekte. De peiling gebeurde in opdracht van de Franstalige liberalen van de MR, en daarin zou de SP.A voor het eerst geen 10 procent van de stemmen meer halen. Dat resultaat veroorzaakt beroering binnen de partij. "Een peiling is maar een peiling en met een foutenmarge van 3,2 procent zou de partij fors boven de 10 procent uitkomen. Maar de cijfers kunnen wel munitie zijn voor de SP.A'ers die het niet eens zijn met het huidige bestuur van de partij", analyseert Ivan De Vadder.

Fractieleider in het Vlaams Parlement, Joris Vandenbroucke, geeft toe dat de prognose erg zwaar valt binnen de SP.A. "De partij lijdt mee schade door de wanpraktijken bij de PS waarvan ook wij gruwen." Vandenbroucke beklemtoont dat de SP.A twee jaar geleden al strikte regels aannam over de cumulering van mandaten en over financiële vergoedingen.

Volgens sommige mandatarissen ligt de schuld ook bij de SP.A zelf. Het Nieuwsblad Online citeert Kamerlid Monica De Coninck. Die heeft kritiek dat de partij teveel communiceert over dat propere imago, en vergeet te focussen op de échte zorgen van de mensen. Ook Kamerlid Renaat Landuyt zou op die lijn zitten.

Maar Joris Vandenbroucke is het daar niet mee eens. "Het belangrijkste is nu te laten zien aan de mensen dat het ons menens is om de politiek te veranderen en te vernieuwen, en werk te maken van een sobere en integere politiek."

"Munitie voor de tegenstanders van John Crombez"

Volgens Wetstraatjournalist Ivan De Vadder is het belangrijk om de cijfers van de peiling in perspectief te plaatsen. "Een peiling is maar een peiling. Deze peiling heeft een foutenmarge van 3,2 procent en als je die 3,2 procent bij de 9,5 procent telt voor de SP.A, kom je op een heel ander resultaat uit."

"Maar deze cijfers zullen zeker worden gebruikt door partijleden die het niet eens zijn met de koers die de SP.A vaart. De socialisten die het oneens zijn met onder meer het decumulverbod van John Crombez, kunnen de resultaten aangrijpen om het beleid binnen de SP.A te beïnvloeden", zegt Ivan De Vadder.

Volgens De Vadder is het al langer duidelijk dat verschillende SP.A'ers niet akkoord gaan met beslissingen binnen de partij. "Onder anderen Louis Tobback, Renaat Landuyt en Monica De Coninck hebben de voorbije maanden hun kritiek niet gespaard."

Het dilemma voor de SP.A is dat de partij er niet in slaagt om zich te distantiëren van de PS. De Franstalige socialisten liggen onder vuur na de schandalen bij onder meer Samusocial en Publifin. "Als de SP.A zich actief distantiëert van de PS wordt de partij opnieuw met de Franstalige socialisten geassocieerd. Doet de SP.A niets, dan wordt de partij ook met de PS geassocieerd."

Meest gelezen