Direct naar artikelinhoud

EU pompt 50 miljoen in antiterreurtroepenmacht in Sahel, meer dan 400 miljoen nodig

Frans president Emmanuel Macron (links) spreekt met Mali's president Ibrahim Boubacar Keita tijdens de G5-Sahel top.

De leiders van de zogenaamde G5-Sahel (Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad) hebben 423 miljoen euro nodig voor de oprichting van een anti-terreurtroepenmacht in de regio. Dat maakte de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita vandaag bekend tijdens een top in de Malinese hoofdstad Bamako, die ook bijgewoond werd door de Franse president Emmanuel Macron. De troepenmacht moet tegen eind dit jaar op de been gebracht zijn. Tien dagen geleden verwelkomde de VN-Veiligheidsraad in een resolutie de oprichting ervan, maar ging hij niet zover de troepenmacht fondsen of een mandaat te geven.

De Europese Unie maakte eerder al bekend dat ze 50 miljoen euro in de troepenmacht pompt, en Macron kondigde aan dat Parijs daar nog eens 8 miljoen bij doet. In de komende maanden moet een donorconferentie georganiseerd worden. Macron drukte de hoop uit dat onder meer Duitsland, de Verenigde Staten en ook België een financiële inspanning doen.

"Elk van de vijf G5-landen doet een inspanning van 10 miljoen euro", aldus Keita tijdens zijn persconferentie met Macron. De troepenmacht moet 5.000 soldaten tellen, met van elk van de G5-landen een bataljon.

De Franse president hecht veel belang aan veiligheid in de regio, omdat hij meent dat veiligheid in Europa voor een groot deel bepaald wordt door de situatie in de Sahel.

De G5-troepen zullen moeten samenwerken met de Barkhane, een 4.400 man sterke Franse anti-terreurbrigade, en Minusma, de VN-missie in Mali. "De G5-soldaten zullen de andere soldaten steunen", zei Macron.

Daarnaast kondigde Macron in Bamako ook aan dat de Franse ontwikkelingshulp de komende vijf jaar 200 miljoen euro in de Sahel zal pompen.