Direct naar artikelinhoud
Politiek

Homans heft erkenning Beringse moskee op: "Ik wil een signaal geven"

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).Beeld Photo News

 Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) trekt de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in. "Bevolkingsgroepen worden er tegen elkaar opgezet of uitgesloten", concludeert ze uit een brief die de moskee haar stuurde. Hier leest u hoe die brief tot Homans' beslissing leidde (+).

Een ware storm veroorzaakte Homans toen ze in april aankondigde dat ze op basis van een rapport van de Staatsveiligheid de procedure zou opstarten om de tweede grootste moskee van het land droog te leggen.

"Ik heb zaterdag beslist om de erkenning op te heffen", legt Homans uit aan het Laatste Nieuws. 

"Een antwoord dat de Fatih-moskee me stuurde in het kader van de procedure, gaf de doorslag. In die brief wordt de Gülen-beweging op één lijn gezet met Islamitische Staat en zegt de moskee dat het haar taak is om gewelddadige organisaties te bestrijden. Nochtans staat die beweging bij onze veiligheidsdiensten helemaal niet als staatsgevaarlijk bekend. Als minister van Integratie kan ik niet dulden dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet of uitgesloten. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid."

De impact is alleen financieel van aard. "Ik wil vooral een signaal geven", aldus Homans.

"Ik subsidieer geen Turkse conflicten meer": lees nu waarom Homans erkenning van Fatih-moskee intrekt in ons plusartikel.

Burgemeester 'betreurt' beslissing

De burgemeester van Beringen, Maurice Webers (sp.a), betreurt de beslissing van Homans: "Ik heb om één uur deze nacht een mail gekregen van het kabinet van minister Homans dat ze de erkenning intrekken. Ik betreur die beslissing. De moskee zal blijven bestaan, maar haar middelen ergens anders moeten zoeken. Wat mij betreft gaat de beslissing van minister Homans daardoor een andere doelstelling hebben dan ze in gedachten had."

De burgemeester is niet tevreden met de beslissing, maar kan naar eigen zeggen "geen verdere stappen ondernemen". "Het is nu aan de moskee zelf om eventueel iets aan de intrekking te doen", aldus Webers. "Ik heb nog geen tijd gehad om het met onze juridische dienst te overlopen, maar ik denk dat het niet onze taak is om hierop verder te gaan."