© ANP

Nederlandse politie laat zaken lopen vanwege nijpend tekort aan personeel

De politie laat deze zomer criminelen lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. Alleen al in Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er een dader in beeld is.

De Limburger

Nu de vakantieperiode is aangebroken, worden de personeelstekorten bij de politie steeds nijpender en blijven veel aangiftes liggen. De problemen spelen in het hele land, maar nu trekken ook Amsterdam en Rotterdam aan de bel. In die steden kunnen agenten nauwelijks meer verlof krijgen. Sterker, zij moeten overuren maken om de bezetting op sterkte te houden.

Op de plank

Omdat veel agenten met verlof zijn, blijven aangiftes weken, zo niet maanden onaangeroerd liggen. Tips over hennepkwekerijen worden tijdelijk niet in behandeling genomen. Ook gevallen van doorrijden na een ongeval belanden op de plank. Oorzaak: de zogenoemde ‘robuuste basisteams’ van de politie lopen op hun tandvlees.

Inbraken en diefstallen

In Amsterdam gaan daardoor wekelijks tientallen criminelen vrijuit. Dat bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. “Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen”, aldus de woordvoerder. “Die zaken pakken we niet op, tot grote frustratie van onze mensen.”

Politieloze platteland

Vorige maand bleek dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten. Politiemensen in plattelandsregio’s worden steeds vaker ingezet bij landelijke activiteiten, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het ‘politieloze platteland’, klaagden de twaalf commissarissen van de koning in een alarmerend rapport.

Evenementen

“In de steden is het niet veel beter”, zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievakbond ANPV, afdeling Amsterdam. “We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe.” Als oorzaak wijst Driessen onder meer naar het grote aantal evenementen – in het hele land – waarvoor agenten moeten opdraven. “Ook slokt de bewaking van Joodse instellingen in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op.”

Geen verlof

Gedurende de zomervakantie zijn de problemen een tandje erger. In Rotterdam worden kunstgrepen uitgehaald om de roosters gevuld te krijgen, blijkt uit interne correspondentie in het bezit van het AD. Verlof in de nazomer wordt – vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte – standaard afgewezen. Dat geldt ook voor de agenten in Amsterdam. Driessen: “Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof toe te kennen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer