Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Opvangplaatsen voor jongeren met psychische problemen in gevaar: "Dit is een terugkeer naar 1964"

Maggie De Block.Beeld Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat besparen op personeelskosten voor therapeuten in de dagpsychiatrie. Daardoor komen opvangplaatsen voor jongeren met psychische problemen in het gedrang. 

Jongeren met zware psychische problemen worden niet altijd in een gesloten instelling behandeld. Voor sommigen is een dagbehandeling op de kinder- of jeugdpsychiatrie van een algemeen ziekenhuis meer aangewezen. In zo'n behandeling worden kleine groepjes van jongeren bijgestaan door 2 begeleiders en eventueel een therapeut.

Een populaire manier van werken, die in Vlaanderen op tientallen plaatsen wordt toegepast, en waarvoor nu al lange wachtlijsten bestaan.

Maar de dagbehandeling komt zwaar onder druk te staan omdat minister De Block het budget voor therapeuten in dagpsychiatrie over drie jaar met de helft verlaagt. Daardoor dreigen in de loop van de komende jaren vele tientallen opvangplaatsen verloren te gaan.

"Dit gaat om getraumatiseerde jongeren die soms dagelijks aan zelfmoord denken", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens in Gazet van Antwerpen. "Ik begrijp deze besparing helemaal niet."

Linda Van Grootel, diensthoofd jeugd- en kinderpsychiatrie van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, deelt Adriaenssens' bezorgdheid: "Met deze beslissing gaan we terug naar de situatie van 1964."