Gilbert en Van Avermaet in koor voor de Tourstart: “Deze rit heb ik aangestipt”

De derde etappe in de Tour de France passeert maandag een laatste keer in België met de start in Verviers en aankomst in het Franse Longwy. De aankomst ligt op de Côte des Religieuses, op weg naar de Citadel van Longwy. “Dit is een eerste aankomst die me moet liggen”, aldus Greg Van Avermaet. “Ik hoop dat ik hier kan scoren.”

De etappe naar Longwy telt 212,5 km, onderweg koerst het peloton over een glooiend parcours. Een vroege vlucht zal wellicht niet tot het eind dragen, want met de aankomst op een helling van 1,6 km - gemiddeld 5,8 procent met in het begin een piek tot 11 procent - zullen de punchers hun kans wagen.

Peter Sagan, Jan Bakelants, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Michael Kwiatkowski, Alexis Vuillermoz, Sonny Colbrelli, Michael Albasini, Tim Wellens, Philippe Gilbert en ook sprinters John Degenkolb en Arnaud Démare in een goede dag mogen bij de kanshebbers op de zege gerekend worden.

Gilbert pakte in 2011 zijn enige overwinning in de Tour de France in Mont des Alouettes en wil graag een tweede Tour-rit op zijn palmares. “Ik heb inderdaad nog maar één Tour-overwinning op mijn naam”, sprak hij. “Daar mag nog eentje bij. Dit is de eerste rit die ik heb aangestipt. Maar ik zal niet de enige zijn, ook Peter Sagan en Greg Van Avermaet zullen er met meer dan gewone belangstelling naar uitkijken.”

Van Avermaet weet wat hem te wachten staat, want hij verkende de aankomst in Longwy. “Het wordt zaak om goed gepositioneerd aan de voet van die klim te beginnen”, zei hij. “En dat wordt niet gemakkelijk, want ook de favorieten zullen mee vooraan willen zitten om geen tijd te verliezen. Dit is een mooie finish en ik hoop dat ik mijn rol kan spelen. Ik krijg met Schär en Küng twee ploegmaten in steun. Dat is alvast een goede zaak.”

© nvh

© nvh

Dimitri Claeys (Cofidis) verscheen maandagochtend gewoon aan de start na zijn zware val op zondag. Hij liep bij die valpartij schaafwonden op over zijn hele lichaam en vooral de linkerelleboog baarde hem zondagavond zorgen. “Het wordt een zware dag”, besefte hij. “De kinesist heeft toch wel zijn werk gehad”, aldus Claeys voor de start van de derde rit.

“Het is geen breuk, maar het doet wel pijn. Ik kan die elleboog amper plooien of strekken. En natuurlijk voel ik me door die zware val wel wat stram vandaag, alles doet pijn en trekt tegen. Ik zal op de tanden moeten bijten, maar ik wil absoluut de finish halen vandaag. Mijn nachtrust was al bij al nog oké. Niet top, maar dat is ook logisch met die blessures”, besloot Claeys.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer